Matsalust ja Soomaast valmisid sealset loodust tutvustavad lühifilmid

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Soomaa rahvuspark on tuntud eelkõige sealsete suurte üleujutuste tõttu.
Soomaa rahvuspark on tuntud eelkõige sealsete suurte üleujutuste tõttu. Foto: Mailiis Ollino

Eesti looduskaitse 110. aastapäeva tähistamiseks valmisid sel kevadel keskkonnaameti tellimusel filmitegija Ants Tammiku käe all lühifilmid kõigist kuuest Eesti rahvuspargist, sealhulgas Soomaa ja Matsalu rahvuspargist, mis osaliselt asuvad Pärnumaal.

“Minule oli see projekt kümneaastase filmitegija karjääri jooksul kindlasti kõige raskem, õpetlikum ja silmi avavam. Pealtnäha lihtsate ilusate looduskaadrite taga on 75 000 kilomeetrit sõitu, üle 100 võttepäeva ja mitu kuud monteerimist,” rääkis lühifilmide operaator Tammik.

Koduriigis on küllaga imelist loodust, pea 23 protsenti Eesti pinnast moodustavad kaitstavad alad. Rahvusparkides hoitakse peale looduse kultuuripäranditki: seal saab kogeda, kuidas inimene on loodusega kooskõlas aastasadu toimetanud. Rahvusparkide filmid annavad vaatajaile inspiratsiooni, mida looduses tähele panna ja kuhu samme seada.

Lühifilmide valmimisse olid kaasatud paljud keskkonnaameti töötajad, kes puutuvad oma töös kokku rahvusparkidega.

“Suur roll oli ka rahvusparkide kohalikel elanikel, turismiettevõtjatel ja teistel partneritel. Kaasatute ring on olnud lai: alates põllumeestest ja loomapidajatest ning lõpetades muuseumide, laulu- ja tantsurühmade ning noorte looduskaitsjatega,” ütles keskkonnaameti looduskaitse osakonna projektikoordinaator Nele Sõber.

Võtted toimusid 2018. aasta septembrist tänavu märtsini. Videotes kasutatud muusika autor on Aivar Surva, tekste luges Maili Metssalu.

Tänavu tähistatakse Eesti looduskaitse 110. aastapäeva. 1910. aastal võeti Vilsandi lähedal kaitse alla Vaika linnusaared, et kaitsta seal pesitsevaid linde.

Keskkonnaamet kutsub filmidega Eesti loodusest osa saama nii eestlasi kui väliskülalisi.

Lühifilme imekaunite kaadritega Vilsandi, Lahemaa, Matsalu, Karula, Soomaa ja Alutaguse rahvuspargist näeb keskkonnaameti YouTube’i kanalil. Igast rahvuspargist kiirema, kuid põgusama ülevaate saamiseks on kanalil minutilised kokkuvõtted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles