Elu jätnud politseiniku perele on asutud raha koguma

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne politseiprefektuuris 2009. aastal motopolitseinikuna töötanud vanemkonstaabel Timo Toovat on iseloomustatud kui abivalmis ja heatujulist inimest.
Lääne politseiprefektuuris 2009. aastal motopolitseinikuna töötanud vanemkonstaabel Timo Toovat on iseloomustatud kui abivalmis ja heatujulist inimest. Foto: Henn Soodla

Jaanuari kolmandal päeval väidetavalt endalt elu võtnud Audru konstaablijaoskonna vanemkonstaabel Timo Toova lese ja kahe lapse toetuseks on internetis rahakogumiskampaania käivitatud.

Olukord, millest Toova lesk ja lapsed end alanud aasta künnisel leidsid, on ränk nii emotsionaalselt kui materiaalselt. Isa kaotanud lastest noorim on alles kolmeaastane, teine aga alustab sügisel kooliteed.

“Matused tuli korraldada viimasest rahast ning küsimusele “Kas Lääne prefektuur toetab?” tuli vastuseks ainult põhjendus, et “meil on kokkuhoiupoliitika ja rahaliselt OMA meest tema viimsel teekonnal toetada ei saa!”,” kirjutab üleskutse autor oma veebipäevikus http://mascmaha.blogspot.com/2012/01/aitame-uheskoos-hukkunud-timo-toova.html.

Traditsioonid ei näe ette

Lääne prefektuuri prefekti Priit Suve kinnitusel päris nõnda siiski ei ole, et küsiti abi ja prefektuur keeldus. “Hukkunud politseiniku lähedased ei ole ametlikult prefektuuri poole pöördunud ning meile teadaolevalt ka mitteametlikult, seega on alusetu väita, et on keeldutud,” tõrjus ta süüdistusi.

Timo Toova lese, Marju Toova sõnade kohaselt ei käinud ta tõepoolest Lääne prefektuurist raha küsimas. “Ma arvan, et inimlik oleks olnud neil ise pakkuda seda,” leidis ta.

Ent nagu Suve märkis, siis hüvitist või matusetoetust makstakse juhul, kui tegu on põhiülesannetest tulenevate teenistuskohuste täitmisel tekkinud õnnetusjuhtumiga või hukkumisega vägivalla kasutamise tagajärjel. “Kõnealusel juhul on tuvastatud, et tegemist ei olnud teenistusülesannete täitmisega,” juhtis ta veel kord tähelepanu asjaolule, mida toonitas politseilt juhtunu järel avalikkusele edastatud teadaannegi. “Kindel on see, et enesetappude puhul on kompensatsiooni maksmine välistatud,” lisas ta.

Suve selgitusel kehtivad politsei- ja piirivalveametis sellistes olukordades traditsioonid, millest lähtuvalt ametkondlikku toetust teenistuskohustuste väliselt hukkunud ametnike lähedastele ette nähtud pole.

Küll toetanud prefektuur Toova lähedasi matuste korraldamisel, mis Suve ütlust mööda polevat sugugi vähem tähtis abistamisvorm.

“Samuti on kõigil ametnikel võimalik kolleegi hukkumisel omal initsiatiivil tema lähedasi toetada,” ütles Suve, kelle andmeil seda ongi tehtud ja loodetavasti tehakse edaspidigi.

Paraku sündmused korduvad. Lääne prefektuuri pressiesindaja Hedy Tammelehe andmetel osalesid prefektuuri töötajad ka oma teise kolleegi, jõulude eel terviserikke tagajärjel surnud Audru konstaablipiirkonna noorsoopolitseiniku Ingrid Meltsase pere toetuseks korraldatud kampaanias.

Et selliseid kampaaniaid korraldada tuleb, on aga märk sellest, et politseitööga vihmasteks päevadeks varandust kõrvale ei pane. Ja tõenäoliselt ei võimalda politseinike palk teha kuigi suuri annetusi.

Aidaku, kes saab

Nii on avalikult väljahõigatud abistamisaktsioon omal kohal. Olgugi see suhteliselt okkalisse vormi valatud. “Kuna Timo perekond on “tänu” Lääne prefektuuri “toetamisele” äärmiselt suurtes rahalistes raskustes, palun abi kõigilt, kes vähegi aidata saavad. Lastelt võeti isa ja naiselt mees, kuid ärme lase võtta nendelt kodu! Teen siinkohal üleskutse: toetame Timo perekonda! Ja mul on annetusteks olemas Timo lese luba,” kutsutakse üles abi pakkuma kõiki, kel see vähegi võimalik.

Annetuse saab teha Marju Toova arveldusarvele 1106285249. Välisriigist annetajail tuleks arvenumbriks märkida EE402200001106285249.

“Eesti inimeste ühtekuuluvus rasketel aegadel on hämmastav, samas kui Eesti riik ei tee mitte midagi selle heaks, et toetada minusuguseid peresid sellises situatsioonis,” soovib Toova tänada kõiki, kes on teda ja tema tütreid sel raskel ajal toetanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles