Pärnumaalased on puugipanka lähetanud paarsada puutäid

Merle Rallmann
, veebitoimetaja
Copy
Eestis esinevad laane- ja võsapuugid on imetajate verest toituvad parasiidid, kes aktiviseeruvad kuue-seitsme soojakraadi korral.
Eestis esinevad laane- ja võsapuugid on imetajate verest toituvad parasiidid, kes aktiviseeruvad kuue-seitsme soojakraadi korral. Foto: Kunnar Rüsülainen

Tervise arengu instituudi (TAI) kampaania “Pane puuk posti” raames märkisid Pärnumaa elanikud esimese kuuga kaardile 528 puugi leiukohta ja saatsid puugipanka 190 nugiputukat.

Tänavu mais valmis TAI-l puugiohtlikke piirkondi näitav kaart, mida saavad elanikud reaalajas täiendada. Peale kaardile märkimise on võimalus anda oma panus Eesti teadusele ja saata puuk instituudi puugipanka, kus viroloogialaboris hoitakse imetajate verest toituvaid parasiite, et teha eri analüüse, sealhulgas määrata haigusi.

Eesti elanikud on üleskutse hästi vastu võtnud: juba esimese kahe päevaga oli kaardile märgitud 1500 puugileidu kogu Eestist. Sellele võis kaasa aidata puukidele soodne soe talv, mistõttu nende arvukus on tänavu tavapärasest suurem. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles