Tõstamaa ja Võidula mõis löövad mängus kaasa

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Tõstamaa mõisas töötab keskkool.
Tõstamaa mõisas töötab keskkool. Foto: Mailiis Ollino

Tõstamaa ja Võidula mõis on meie kodumaakonnast ainsad, mis 26 hulgas avasid ukse külastusmängus “Unustatud mõisad”, mis jätkub sel nädalavahetusel. Külastusmänguga samal ajal korraldab MTÜ Kammermuusikud igasuvist festivali Mõisamängud ja kontserdid toimuvad nimetatud häärberiteski.

Võidula mõisa perenaine Lea Toom rääkis, et sel suvel osalevad külastusmängus põhiliselt pered ja need, kes on külast varem läbi sõitnud ja märganud seal omaaegsete hoonete tähiseid.

Kunagise klaasitööstuse külas ja Carolinenhofi 1872. aastal valminud häärberi ümbruses torupilli mängiva teejuhiga jalutuskäigu järel saab tutvuda Maarjakase keraamikakojas ja Aita tikkimistoas valminud tööde näitusega ning maitsta mõisakooki.

Võidula mõisakompleks ja park on Põhja-Pärnumaa valla omandis. Tähelepanuväärsed on originaalaknad kumerate klaasidega, mis valmistati kohapealses klaasivabrikus mõisahoone jaoks.

Võidula mõisa häärberis on külakeskus ja rahvamaja, mida juhatab Lea Toom.
Võidula mõisa häärberis on külakeskus ja rahvamaja, mida juhatab Lea Toom. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnas hoiab suvel iga päev külastajatele ukse lahti kauni ümbrusega Tõstamaa mõis, kus asuvad piirkonda tutvustav infopunkt, koduloomuuseum ja ainukordne kinokelder.

Tõstamaa mõisa perenaine Moonika Adler ütles, et juunis osales külastusmängus paarkümmend huvilist, sel laupäeval ja pühapäeval mäng jätkub.

Unustatud mõisate mängu korraldab Eesti mõisakoolide ühendus, mis loodi 2003. aastal eesmärgiga tihendada mõisakoolide ja neid omavate omavalitsuste sidemeid ning edendada koostööd. Pärnumaalt oli asutajate hulgas tollane Tõstamaa vald.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles