Keskkonnaamet tuvastas Pärnu lahel esimesed talipüügi rikkumised

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Õngpüünistega tohib püüda ööpäevas kuni 15 kilo ahvenat.
Õngpüünistega tohib püüda ööpäevas kuni 15 kilo ahvenat. Foto: Keskkonnaamet

Alates eilsest on Lääne-Eesti rannikul ehk Lääne-, Pärnu-, Saare- ja Hiiumaal merejääle minek lubatud. Siseveekogudele tohtis minna juba 13. jaanuarist. Seda võimalust kasutavad paljud kalastajad, kes suunduvad veekogule õnne proovima, kuid sealgi kehtivad püügipiirangud.

Pärnu lahel talipüük käib ja keskkonnaameti inspektorid on tuvastanud esimesed rikkumised. Põhiline probleem on päevasest püügilimiidist kinnipidamine.

Ühe kalastaja saaki kontrollides selgus, et ta oli püüdnud lubatud 15 asemel 24 kilo ahvenat. Kuna piirmäära oli ületatud, alustas keskkonnaamet menetlust.

Talvine püük kogub hoogu ja seega tuletab keskkonnaamet meelde, et õngpüünistega tohib püüda ööpäevas kuni 15 kilogrammi ahvenat. Hiljutise kalapüügieeskirja muudatusega seati päevalimiidid veel mitmele kalaliigile. Nüüd võib harrastuskalastaja püüda õngpüünisega ööpäevas viis haugi, viis koha, 15 latikat. Ööpäeva jooksul püüda kuni kaks lõhet või kaks forelli või ühe lõhe ja ühe forelli. Püügipiiranguid saab vaadata keskkonnaameti kodulehel kalastamise rubriigist.

Peale rikkumisega kaasneva trahvi tuleb tasuda kalavarudele tekitatud kahju, mis oleneb liigist. Näiteks ahvena puhul on see 3,2 ja haugi puhul seitset eurot isendi kohta.

Õngpüünistega tohib püüda ööpäevas kuni 15 kilo ahvenat.
Õngpüünistega tohib püüda ööpäevas kuni 15 kilo ahvenat. Foto: Keskkonnaamet

Samuti tuleb meeles pidada, et harrastuspüügil ei ole lubatud kasutada korraga üle kolme püügivahendi. See tähendab, et kui püüate ühe õngega, võib panna ka näiteks kaks unda.

Amet tuletab kalastajatele meelde, et ahvena alammõõt merel on 19 sentimeetrit, mõõdetuna ninast sabaotsani.

Jääle minnes tuleb meeles pidada ohutusnõudeid. Mõnes lahesopis ei pruugi jää olla veel piisavalt paks. Infot merejää olude kohta saab riigi ilmateenistuse jääkaardilt või politsei kodulehelt.

Veekogul hätta sattudes tuleb helistada hädaabinumbril 112.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles