Algas iga-aastane talvine aialinnuvaatlus

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
Aialinde saab vaadelda kodus hommikukohvi nautideski.
Aialinde saab vaadelda kodus hommikukohvi nautideski. Foto: Erakogu

Eesti ornitoloogiaühing kutsub huvilisi sel nädalavahetusel kaasa lööma Eesti suurimas harrastusteaduse algatuses, milles osalemiseks tuleb tund aega vaadelda oma koduaias askeldavaid linde ja edastada tulemused ornitoloogiaühingule.

Talvisel aialinnuvaatlusel osalemine on jõukohane nii lastele kui täiskasvanutele ja annab võimaluse sisukalt õues aega veeta. Koduaias või selle lähedal pargis tuleb tunni jooksul nähtud linnuliigid üles märkida ja loendada liigiti korraga nähtud isendid.

“Osalemine ei eelda head linnutundmist, vaid annab hea võimaluse ja põhjuse oma aias kostil olevaid sulelisi paremini tundma õppida,” julgustas talvise aialinnuvaatluse koordinaator Aarne Tuule linnusõpru kaasa lööma. “Tegu pole võistlusega ja tulemused on ornitoloogidele väärtuslikud igal juhul – ka siis, kui vaatleja kõiki linde ära ei tundnud, kui linde oli vähe või neid polnud üldse.”

Eelmisel aastal osales linnuseires ligemale 2000 inimest, kes vaatlesid pea 40 000 lindu 68 liigist. Kõige arvukamalt nähti rasvatihast, keda kohati 89 protsendil vaatluspaikadest. Vähearvukatest ja põnevatest liikidest vaadeldi mullu käblikut, kuldnokka ja jäälindu ning üliharuldast mustpea-põõsaslindu. Esimest korda täheldati aialinnuvaatlusel rääksparti ja tuttpütti. Röövlindudest silmati hiireviud, merikotkast, kanakulli ja taliviud.

Osalemine ei eelda head linnutundmist, vaid annab hea võimaluse ja põhjuse oma aias kostil olevaid sulelisi paremini tundma õppida.

Aarne Tuule

Talviste aialindude vaatlemine aitab paremini tundma õppida oma kodukoha loodust ja aitab ornitoloogidel saada teavet aialindude arvukuse muutuste ja nende võimalike põhjuste kohta.

Täna alanud, 12. korda toimuv vaatlus lõpeb pühapäeva õhtul. Suleliste jälgimise tulemused tuleb sisestada 5. veebruariks elektroonsesse ankeeti lehel www.eoy.ee/talv või saata postiga Eesti ornitoloogiaühingule. 

Rasvatihane on ülekaalukalt levinuim vaadeldud suleline.
Rasvatihane on ülekaalukalt levinuim vaadeldud suleline. Foto: Elmo Riig/Sakala
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles