Kõik riskirühma kuulujad saavad end kaitsesüstile kirja panna

Pärnu Postimees
Copy
Vaktsineerimine on avatud sel aastal 65aastaseks saavatele ja vanematele inimestele. Sõltumata east saavad end kaitsesüstida lasta riskirühma kuulujad.
Vaktsineerimine on avatud sel aastal 65aastaseks saavatele ja vanematele inimestele. Sõltumata east saavad end kaitsesüstida lasta riskirühma kuulujad. Foto: Marko Saarm

Tänasest oodatakse COVID-19 vastu vaktsineerima kõiki riskirühma kuuluvaid inimesi vanusest sõltumata ja kõiki neid, kes on üle 65aastased või kel 65. sünnipäev tänavu veel ees.

Pärnu haiglas ollakse sel laupäeval ja pühapäeval valmis vaktsineerima Pfizeri ja BioNTechi vaktsiini Comirnatyga üle 60aastasi kaasuvate krooniliste haigustega ning kõiki 65aastasi ja vanemaid inimesi. 

Riskirühma kuulumise kohta saab infot oma perearstilt või patsiendiportaali avalehelt aadressil digilugu.ee jaotuses "Minu andmed".

Vaktsineerimiseks saab aja broneerida nii oma perearsti juures telefoni teel kui digiregistratuuris, kuhu vaktsiinitarnete põhjal lisavad aegu kõik haiglad ja 107 perearsti. Pärnu haiglas saab süstiks aega saab broneerida ka läbi haigla registratuuri telefonil 447 3300. Erandkorras on registratuur avatud ka laupäeval kell 8-16.

Haigekassa koostas riskirühmade nimekirjad jaanuari alguse seisuga ja nendele inimestele on digiregistratuuri vaktsineerimisaja broneerimisvõimalus avatud.

Haigekassa juhatuse liige Maivi Parv ütles, et kuna vanemaealiste hõlmatus on jõudnud mitmes maakonnas ligikaudu 70 protsendini ja perearstid on suure osa oma nimistu eakatest jõudnud vaktsineerima kutsuda, on aeg hakata kaitsesüstile kutsuma järgmisi riski- ja earühmi.

“Oleme veel aprillis siiski olukorras, kus vaktsiini saabub riiki endiselt jaokaupa, ja kui teie perearstil pole kohe aega pakkuda, saab ta teid enda ootenimekirja lisada. Kui digiregistratuuris pole kohe aega, tuleks jälgida nii kohalikku kui üleriigilist meediat ja haiglate sotsiaalmeediakanaleid, mille kaudu haiglad vaktsineerimisaegadest märku annavad,” soovitas Parv.

Kuidas broneerida vaktsineerimisaega:

  • Vaktsineerimine on avatud kõikidele 65aastastele ja vanematele ning sel aastal 65aastaseks saavatele inimestele.
  • Sõltumata vanusest on vaktsineerimine avatud kõikidele riskirühma kuulujatele.
  • Kontrollige oma kuulumist riskirühma patsiendiportaalist digilugu.ee või helistage oma perearstile.
  • Vaktsineerimisaja saab perearstile helistades või digiregistratuuri kaudu, vaktsineerimisaegu lisatakse vastavalt riiki jõudvatele vaktsiinikogustele.
  • Lisainfot vaktsineerimise kohta saab riigiinfo telefonil 1247.
  • Digiregistratuuris aja broneerimist juhendavad vabatahtlikud telefonil 600 3033 iga päev 10–14.
Andmed: tervisekassa

“Rõõm on näha, et perearstid on riskirühmade vaktsineerimisega lõpusirgel. Selle tempot on kujundanud vaktsiinide kogused, mida on võimalik perearstikeskusele tellida,” selgitas perearstide seltsi juht doktor Le Vallikivi.

Kuna patsientide andmetes võib olla muudatusi, kutsutakse kõiki üle 70 aasta vanuseid patsiente ka ise endast perearstikeskusele märku andma. “Ühtlasi loodame, et need, kes vaktsineerimisest on varem keeldunud ja nüüd ümber mõelnud, samuti oma perearstikeskusega ühendust võtavad. Riskirühmade vaktsineerimine kaitseb just nõrgema tervisega inimesi raske haigestumise eest, mistõttu soovitame arstidena kindlasti vaktsineerimise võimalust kasutada,” ütles Vallikivi.

Kuna hiljuti on riiki enim jõudnud Pfizer/BioNTechi vaktsiini, pakutakse praegu peaasjalikult seda, mõnes piirkonnas on kasutusel ka Moderna vaktsiin. AstraZenecat on viimastel nädalatel riiki tulnud vähem ja see läheb teise doosi süstideks.

Eestis on tööle hakanud digiregistratuuris vaktsineerimisaja broneerimise toetamise vabatahtlikudki, kes juhendavad patsienti samm-sammult telefoni teel nii, et ta suudab endale ise digiregistratuuris aja kinni panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles