Avatud talude päeval osaleb veidi vähem maaettevõtteid kui mullu

Pärnu Postimees
Copy
Avatud talude päev toimub tavapäraselt juuli lõpus. Arhiivifoto
Avatud talude päev toimub tavapäraselt juuli lõpus. Arhiivifoto Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Seitsmes üle-eestiline avatud talude päev toimub tänavu 25. juulil ja registreerimise lõpuks oli oma osalemisest teada andnud 34 Pärnumaa talu-maaettevõtet.

Seda on kolme võrra vähem kui mullu.

Kogu riigis on end avatud talude päevale kirja pannud 277 talu. „Neid on pea niisama palju kui mullu, mis on väga tore uudis. Keeruline koroonaaeg oma mõju ja piirangutega pole vähendanud maal elavate aktiivsete ja ettevõtlike inimeste huvi tutvustada oma tegemisi ja tooteid-teenuseid,” lausus maaeluminister Urmas Kruuse. „Vaadates osalevate talude tegevusvaldkondi, saab kinnitust teadmine, et maal on hea elada ja seal leidub küllaldaselt mitmekesist tegevust. Eks iga külastaja pea nüüd juulikuus oma marsruudi selle põhjal ise koostama – valikut on.”

Ministri ütlust mööda jagub tänavugi avastamisrõõmu igale maitsele: saab näha loomi, sealhulgas piimatootmist, kitse- ja lambakasvatust, küülikuid, lihaveiseid, hobuseid, loomaparke, eri linde. Pea igas maakonnas on esindatud mesindustalud. Samuti taimekasvatus ja iluaiandus. Külla kutsuvad hobi- ja tootmis-, elustiilitalud. Võimalik on tutvuda piima-, liha-, teravilja, veini- ja siidritootmisega. Samuti leiab valikust maaturismi- ning kunsti- ja käsitöötalusid, talumuuseume ja põllumajanduskoole.

Põllumajandusuuringute keskuse maaelu võrgustikutöö osakonna juhataja Reve Lamburi sõnutsi on avatud talude päeval osalejate seas uusi tulijaid 52 ehk samas suurusjärgus nagu varasematel aastatel. 55 talu avavad värava vaid pühapäeval, ülejäänud ootavad külalisi nii laupäeval kui pühapäeval.

Kõige rohkem talusid on avatud Harjumaal: 37. Järgnevad Tartumaa 31 ja Saaremaa 27 taluga. „Võrreldes eelmise aastaga on aktiivsemad Ida-Virumaa 14, Valgamaa 14 ja Raplamaa 13 taluga. Üllataja on sel aastal Hiiumaa, kus uksed avab 11 talu, neist seitse esimest korda,” loetles Lambur.

Osalejad leiab avatud talude päeva veebilehelt, kus näeb kaarti, kuhu peagi lisanduvad talude programmidki.

Mullu oli Eestis avatud 281 talu, mida nädalavahetusel külastati kokku üle 213 000 korra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles