Päästjad olid rakkes põlengute ohjamisega

Kati Saagim
Copy
Päästjad said eile väljakutse kolmele põlengule.
Päästjad said eile väljakutse kolmele põlengule. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eile ja täna öösel päästjatel tööd jagus: oli vaja kustutada põlema süttinud pilliroovaalud ja veoauto. Peale selle pidid päästjad sekkuma kahe lõkke kustutamisel, mille tegemisel ei olnud järgitud kehtestatud reegleid.

Eile sai häirekeskus esimese väljakutse kell 12.41, kui Pärnu linnas Valgeranna poldritammi ääres põlesid mere äärde kuhjunud pilliroovaalud. Päästjad kustutasid umbes 2x30 meetri pikkuselt põlenud pilliroo kella 13.38ks.

Teine väljakutse tehti kell 17.08 suvepealinna Lennuvälja teele, kus kinni kiilunud piduriketaste tõttu oli süttinud veoauto. Põleng kustutati vähem kui tunniga.

Sama päeva õhtul teatasid naabrid häirekeskusele, et Pärnus Väike-Posti tänaval tehakse elumaja hoovis suurt lõket läbimõõduga 1,5x2 meetrit ning sellest tekkinud tahm lendab naabermajade hoovidesse. Lõke kustutati. 

Täna öösel kell 3.03 sai häirekeskus väljakutse Tori valda Vainu külla, kus 4x3-meetrisel pinnal põles prügihunnik. Lõkkesse oli visatud aerosoolipudeleid, värvipurke, aiakäru, tool, kilet ja muud keskkonnaohtlikku materjali. Lõkkest levis mürgine suits elumajadeni. Põleng kustutati kiiresti.

Päästjad panevad inimestele südamele, et enne lõkke tegemist tuleb uurida kohaliku omavalitsuse õigusakte, sest tiheasustusalal võib lõkke tegemine olla keelatud või on määratletud, mida tohib põletada. Peale selle on päästeameti teatel lõkkes lubatud põletada ainult kuiva puitu, oksi, immutamata puitu, kiletamata pappi ja paberit ning muud töötlemata looduslikku materjali.

Lõkke tegemise meelespea

  • Lõket tee mittesüttival pinnal, puhasta lõkkekoha ümbrus vähemalt 0,5 m raadiuses. Piira kivide või pinnasevalliga.
  • Alla meetrise läbimõõduga lõke peab paiknema vähemalt kaheksa meetri kaugusel hoonetest.
  • Üle meetrise läbimõõduga lõke peab paiknema vähemalt 15 meetri kaugusel hoonetest ja 20 meetri kaugusel metsast.
  • Ära tee tuulise ilmaga lõket.
  • Ära jäta lõket järelevalveta ja hoia käepärast ämber veega või tulekustuti.
  • Lase lõkkel täielikult ära põleda või kustuta see veega.
  • Kulu põletamine on keelatud.
Andmed: päästeamet
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles