Politsei harjutab ebaseaduslikule piiriületusele reageerimist

Pärnu Postimees
Copy
Pärnumaal toimuv õppus ei sega kohalikke elanikke ega piiriületajaid.
Pärnumaal toimuv õppus ei sega kohalikke elanikke ega piiriületajaid. Foto: Remo Tõnismäe / Postimees

Täna harjutavad politseinikud koos Läti kolleegidega Pärnumaal ebaseadusliku piiriületuse tõkestamist.

Õppus toimub Häädemeeste ja Saarde valla piirialadel, sealhulgas piiripunktides. Samal ajal tugevdatakse piirkonnas Schengeni kompensatsioonimeetmeid, mistõttu politsei võib õppuse piirkonnas peatada sõidukeid.

Lääne prefekt Kaido Kõplas selgitas, et õppusel harjutatakse kõige tähtsamaid toiminguid, mida politsei ebaseadusliku sisserände juhtumite korral teeb. “Tänase õppuse käigus harjutatakse staabijuhtimist ja politseinike ja piirivalvurite reaalset tegutsemist piiri lähistel, seetõttu võib seal kandis näha rohkem politseisõidukeid ja liikumist,” täpsustas ta.

Kui ebaseaduslik sisseränne on suuremahuline, siis on tarvis kiiresti kaasata lisaressurssi teistest prefektuuridest ja partnereid teistest ametkondadest.

Kaido Kõplas, PPA Lääne prefekt

Politsei korraldab piiriõppusi igal aastal ja teeb läbi eri stsenaariume. “Harjutame, et suudaksime ebaseadusliku sisserändaja kiiresti avastada ning teha kindlaks tema isik ja Eestisse jõudmise asjaolud. Samuti peab politsei suutma kiirelt hinnata rahvusvahelise kaitse vajadust ja alustama kas varjupaigamenetlust või inimese väljasaatmist. Kui ebaseaduslik sisseränne on suuremahuline, siis on tarvis kiiresti kaasata lisaressurssi teistest prefektuuridest ja partnereid teistest ametkondadest,” lisas Kõplas.

Õppusel harjutatakse tähtsamaid toiminguid, mida politsei ebaseadusliku sisserände juhtumite korral teeb.
Õppusel harjutatakse tähtsamaid toiminguid, mida politsei ebaseadusliku sisserände juhtumite korral teeb. Foto: Mailiis Ollino

Prefekt lausus, et piiriturvalisust tagatakse alati koos Läti kolleegidega, mistõttu naaberriigi partnerid ongi õppusele kaasatud.

Õppuse koordinaator Läti poolelt Janis Goba sõnas, et rahvusvaheline koostöö ei saa toimuda ainult paberil. “Teeme iga päev koostööd Eesti kolleegidega, kuid aeg-ajalt on hea harjutada ka suuremahuliste juhtumite lahendamist. See on hea võimalus mõlema riigi ametnikele katsetada koostööd ja juhtumite lahendamise praktikat, sest rändepildi muutus mõjutab üldjuhul mõlemat naaberriiki ühtmoodi,” märkis lõunanaabrite esindaja.

Õppus ei sega kohalikke elanikke ega piiriületust.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles