Pärnakast õllemeister tuli väikepruulijate festivalil teiseks

Pärnu Postimees
Copy
Margo Samorokov pruulib õlut kodus.
Margo Samorokov pruulib õlut kodus. Foto: Urmas Luik

Eesti väikepruulijate festivalil autasustati tänavuse koduõllekonkursi võitjaid ja kangemate õllede võistlusklassis teenis teise koha pärnakast pruulija Margo Samorokov.

Esikolmiku valis pimedegustatsioonil ekspertide žürii, kes selgitas välja kolm paremat kergemate ja kangemate õllede klassis ehk eraldi võistlesid kuni seitsmeprotsendise ja üle seitsmeprotsendise alkoholisisaldusega õlled.

Kangetest õlledest kogus kõige rohkem punkte Margo Uusorg tumeda stout’i Chilling Forty eest. Žürii tõstis esile maitset, kus olid suurepärases tasakaalus magus šokolaad ja vürtsikas tšilli. Teiseks tuli koduõllevõistluste vana kala pärnakas Margo Samorokov imperial-pilsneriga Kolm Pilku. “Margo Samorokov on tugev tegija, kes varasematel aastatel pälvinud kaks korda esikoha. Ehkki Samorokov pruulib ka lahjemaid õllesid, on tal eelkõige kätt kangete peale,” rääkis žürii esimees, õllepoe Gambrinus peremees Karmo Tüür. Kolmanda koha pälvinud Aare Laanmetski on Tüüri sõnutsi ennast tugeva hobipruulijana juba eelmistel võistlustel tõestanud. Auhinnakoha tõi seekord imperial schwarzbier Pime Õnn.

Kergemate õllede kategoorias pälvis võidu tallinlase Urmas Kauleri New England IPA Mahlakask. “Tegemist on kogemustega pruulijaga, kes osalenud koduõllekonkursil varemgi,” rääkis Tüür. “Mahlakask sai kõrged punktid mõnusa puuviljase aroomi ja meeldiva kuivapoolse maitse eest. Väga stiilipuhas ja suurepärase teostusega õlu,” kiitis žürii esimees. Kergete õllede kategoorias saavutas teise koha English brown ale Mr Englishman, mille pruulis Kaido Vaade. Kolmanda koha vääriliseks tunnistati Ago Sampka Balti porter Reporter.

“Meil oli kaks hindamisvooru. Esimeses voorus toimus kõigi võistlustööde maitsmine ja hindamine, nii selgus esiviisik,” tutvustas Tüür hindamiskomisjoni tööd. “Järgmises voorus maitsesime ainult mõlema võistlusklassi viit parimat, kuid kustutasime kogu nende eelneva skoori. Pingeread ei jäänud teise vooru järel sugugi samasuguseks kui esimese lõpus.”

Margo Samorokov on tugev tegija, kes varasematel aastatel pälvinud kaks korda esikoha. Ehkki Samorokov pruulib ka lahjemaid õllesid, on tal eelkõige kätt kangete peale.

Karmo Tüür, žürii esimees

Neljandat korda toimunud konkursile laekus 28 õlut. “Võrreldes varasemate aastatega on see üsna tavapärane suurusjärk. Osalejate seas olid meile juba teada-tuntud hobipruulijad, aga oli ka uusi tegijaid,” kinnitas võistluse peakorraldaja Sulev Lind, lisades, et üldjuhul murravad aastaid harjutanud koduõllemeistrid tavaliselt esikolmikusse. “Ometi on igal aastal parimate seas mõni üllataja ja see teeb ainult rõõmu.”

Mõlemad esikoha võitjad pälvisid auhinnaks FermZilla fermenteri, samuti saab kergete õllede võitja ametliku pruuli Nanopruuli pruulikojas. Teise ja kolmanda koha saavutanutele jagati linnaseid ja Pruulikeskuse kinkekaarte. Linnakseid anti loosi alusel ülejäänud võistlejatelegi. Auhinnad pani välja Baltic Brewing Supplies koostöös Pruulikeskus.

Kõik osalejad saavad žüriilt eraldi tagasisidet, millest on abi järgmisel õlleteol. “Ilma alustamisjulguse ja tahteta ei saa ju ühestki õpipoisist selli ja hiljem meistrit. Peamine, et jätkuks katsetamise rõõmu ega oleks hirmu ebaõnnestumise ees!” soovis Karmo Tüür.

Lind avaldas heameelt, et koduse õllepruulimise maine ja oskused on aastatega tublisti tõusnud. “Aastakümnete tagant mäletatakse koduõlut kui imelikku ja hägust vedelikku, mis tuli kiiresti ära juua,” tõdes ta. “Tänapäeval on kodus tehtud õlu hoopis midagi muud. Meil on saada väga hea valik toorainet ja tarvikuid, pruulimise kohta leiab palju infot ja nõuandeid. Kodus saab teha valmis õlle, mis on igati võrreldav poes müüdavate, väiketootjate pruulitud jookidega.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles