Pilk taevasse ⟩ Käes on suur perseiidide tähesaju aeg (4)

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
Taevavaatluseks olge valmis enne südaööd, sest kella kahe-kolme vahel hakkab taevas juba heledamaks minema.
Taevavaatluseks olge valmis enne südaööd, sest kella kahe-kolme vahel hakkab taevas juba heledamaks minema. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Taas on põhjust silmad öötaevasse suunata, sest alanud on perseiidide sadu. Meteoorivool ehk tähesadu tipneb igal aastal 12. augustil ja on jälgitav kuni kaks nädalat enne ja pärast seda. Kõige paremini näeb perseiide 11.–14. augustini. 

Täna enne südaööd saavad kõik tähehuvilised Pernova loodusmajas meteoorisajust osa ühisel tähesajuvaatlusel koos  taevavaatlusspetsialisti Aarne Pauliga, kes juhendab nii langevate tähtede vaatlust kui loendamist.

Pärnu Pernova loodusmaja astrokeskuse juhi Aarne Pauli sõnutsi on perseiidid ilmselt kõige tuntum langevate tähtede sadu ja selgi aastal kujunevad need vaatemänguks, kui neid võib näha iga viie-kuue minuti tagant.

Aarne Paul Pernova planetaariumis.
Aarne Paul Pernova planetaariumis. Foto: Urmas Luik

Näpunäiteid tähistaeva vaatluseks

  • Valige vaatluseks metsadevaheline lageala, kus on suur taevaulatus. See peaks asuma asulatest eemal. Pärnakatel tasub väljasõitu planeerida linnast põhja poole.
  • Paslik oleks valmis olla enne südaööd, sest kella kahe-kolme vahel hakkab taevas juba heledamaks minema.
  • Tähesaju nautimiseks võiks pikali visata või kasutada lamamistooli, unustada ei maksa sooja riietust.
  • Kuigi langevaid tähti lendab igas suunas, tasub vaatluse ajal hoida pilk paigal. Esimesed viis kuni kümme minutit kulub silmadel pimedusega harjumiseks. Isegi kui taevas on osaliselt pilves, õnnestub silmata mõnd langevat tähte.
  • Kui tähevaatlus toimub seltskonnas, jaotage taevas sektoriteks ja pidage arvet, kui palju keegi kindla aja vältel langevaid tähti märkas.
  • Tähesadu näeb paremini suurtest linnadest eemal, kus puudub linna valguskuma.

    Meelis Meilbaum

Pernova planetarist Henriete Toomlaid viib kohaletulnud maagilistele universumiradadele ja lummavat heliatmosfääri loob live-esitlustel noor klaverivirtuoos Robi Salumets. Peale selle saab kaasa lüüa temaatilistes töötubadeski.

Kohvik Meteoriit kostitab tähehuvilisi mullivahvlite, jäätisehõrgutiste ning soojade jookidega.

Perseiidid

Perseiidid on ühed eredamad meteoriidid, mille langemist taevast jälgida saab. Tähesadu põhjustab komeet Swift-Tuttle, mis läbib meie päikesesüsteemi iga 133 aasta tagant, jättes endast aastateks maha “tolmuse jälje”. Maa möödumisel satuvad tolmupilved igal aastal maa atmosfääri, põhjustades perseiidide saju.

Meteoriidisaju parimaks tabamiseks tuleks taevast otsida Perseuse tähtkuju, mis asub loodetaevas. Perseuse tähed moodustavad taevas Y: selle järgi on tähtkuju lihtsam leida ja just seal vaatemäng aset leiabki.

Taevasse vaadates tuleks arvesse võtta seda, et silmadel võtab pimedusega kohanemine aega umbes 20 minutit.

Tähevaatlusõhtut saab täna nautida Pernova loodusmajaski.

Andmed: Pernova loodusmaja

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles