Eesti sõjamuuseum kavandas Iklasse väljapanekut lahingust, mis jäi ära (1)

Lauri Mutso
, Ajakirjanik
Copy
Sellist väljapanekut kavandas Eesti sõjamuuseum Ikla piiripunkti.
Sellist väljapanekut kavandas Eesti sõjamuuseum Ikla piiripunkti. Foto: Eesti sõjamuuseum

Eesti Sõjamuuseum on juba mõnda aega plaaninud Häädemeeste valda Iklasse paigutada väljapanekut, mille keskel figureerib soomusrongi makett. Omapärane on see aga selle poolest, et on pühendatud lahingule, mis jäi ära. Häädemeeste vald ongi otsustanud, et nemad seda oma valla väravasse ei taha.

Sõjamuuseumi info- ja turundusjuhi Sandra Niinepuu sõnutsi tekkis muuseumil idee püstitada väike väliekspositsioon Ikla piiripunkti, et tutvustada Eestisse saabujale juba piiril tükikest meie riigi ajalugu. “Vabadussõda on Eesti ajaloo võtmesündmus, vabadussõja võidul rajaneb Eesti riiklik iseseisvus ja sellega seotud lugusid ei ole võimalik liiga palju rääkida,” ütles Niinepuu.

Väljapaneku fookuseks on admiral Johan Pitka kavandatud meredessant Heinaste muulile 1919. aasta suvel vabadussõja ajal. Tänapäeval on see muul osa Lätist. Eriliseks teeb dessandi aga Pitka lennukas mõte laadida koos meestega laevalt maha soomusrong. “See olnuks esimene ja ainus meredessant maailma ajaloos, kus peale meeste oleks laevaga sildunud soomusrong ja -auto,” ütles Niinepuu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles