Maavanem toetab Sindi üleskutset heisata riigi tähtpäevadel Eesti lipud

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipp Sindi gümnaasiumi hoone küljes.
Eesti lipp Sindi gümnaasiumi hoone küljes. Foto: Urmas Saard

Pärnu maavanem Andres Metsoja toetab Sindi linnavolikogu liikme Birjo Piiroja üleskutset heisata vabariigi tähtpäevadel Eesti lipud.

„Kui sinu naabermajal ei lehvi lipupäeval trikoloor, astu julgelt ligi ja anna selleks enda abikäsi!“ ütles möödunud aasta 4. juunil Pärnus Rüütli platsil toimunud Eesti lipu aastapäeva tavapärasel tähistamisel päeva peajuht, Sindi linnavolikogu liige Birjo Piiroja.

Sama aasta emadepäeval haaras Sindi gümnaasium Eesti lipu seltsi väljapakutud mõttest ja läks paari-kolme kaupa salkadena oma kodulinna tänavatele innustama ja abistama neid majaomanikke, kelle majadel hommikul veel lippu lehvimas polnud. Ettevõtmise esimese katse õnnestumine innustab Sindi koolinoori samaga jätkama Eesti Vabariigi 94. aastapäeval, vahendas Pärnu maavalitsus.

Omades juba varajasemate aastate kogemust Eesti lipu kultuuri kasvatamisel, otsustas Sindi gümnaasiumi õpilasomavalitsuse liikmete enamik astuda algatusega oma kooliseinte vahelt kaugemale ja kutsuda üles samaga ühinema teisigi Pärnumaa üldhariduskoole ning noorteorganisatsioone.

Praegu teeb kooli õpilasomavalitsus pingsaid ettevalmistusi selleks, et juba käesoleva aasta 4. juunil saaks Sindi gümnaasiumi tegevusega ühineda kogu maakond. Töös on vastava kodulehe valmistamine, mis hakkab andma olulist teavet Eesti lipuga seonduva kohta ja võimaldab kõigil osalejatel end piirkonniti kaasalöömisele registreerida.

13. veebruaril kohtusid Sindi õpilasomavalitsuse esinduse liikmed Liis Mitt ja Valeria Januškevitš ning kooli huvijuht Kadri Algpeus Pärnu maavanema Andres Metsojaga, et tutvustada gümnaasiumi algatuse edaspidiseid kavatsusi.

Andres Metsoja sõnul on koolinoorte südika algatusega edasiminek väga tervitatav. Samas anti maavanemale üle õpilasomavalitsuse kirjalik pöördumine 11 õpilase allkirjaga, milles palutakse maavanemal saada selle ettevõtmise patrooniks. Sellele palvele andis maavanem kõhklematult jah-sõna, sest tema ettekujutuse järgi vajavad noored julgele pealehakkamisele kindlasti toetust kõrgemal riiklikul tasandil.

„Pole välistatud tagasilöögid, aga see ärgu teid ehmatagu, olge oma sihi seadmises kindlameelsed,“ ütles Andres Metsoja kohtumisel õpilastele.

Suure algatusega edasiminemist toetab veel Sindi linnavalitsus.

Kolmepoolses koostöös Sindi gümnaasiumi, Sindi linnavalitsuse ja Eesti lipu seltsiga toimub 24. veebruari hommikul Eesti lipu pidulik heiskamine Sindi raekoja torni.

Tseremoniaalse eeskava laulude, sõnavõttude ja muu selle juurde kuuluvaga on ette valmistanud Sindi gümnaasiumi algklasside õpetaja Eneli Arusaar. Pärast lipu heiskamist suunduvad õpilassalgad varem kokkulepitud viisil ja teekonnal innustama ja abistama linnakodanikke, kellel seadusega ettenähtud ajaks pole veel lipud heisatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles