Pärnu linna kõrgeima tunnustuse pälvisid ettevõtjad ja treener

Helen Clark
, Reporter
Copy
Matti Killingu juhendamisel on sportlased kahel korral jõudnud olümpiamängude pronksmedalini.
Matti Killingu juhendamisel on sportlased kahel korral jõudnud olümpiamängude pronksmedalini. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

Tänavused Pärnu linna vapimärgid saavad Matti Killing, Ingvar Kuusk ja Enn Saard. Kõigi vapimärgi kavaleride aastatepikkune tegevus on positiivselt mõjutanud Pärnu arengut ja mainet. 

Sõudetreener Matti Killing teenis vapimärgi pikaajalise silmapaistva treeneritöö eest. Alates 1967. aastast Pärnus sõudetreenerina töötanud Killingu juhendamisel on sportlased kahel korral jõudnud olümpiamängude pronksmedalini ja kolmel korral esikümne hulka. Maailmameistrivõistlustelt on tema hoolealused medaleid toonud kaheksal, Euroopa meistrivõistlustelt kuuel ja juunioride maailmameistrivõistlustelt kolmel korral. Killing on 2015. aastast olnud Eesti sõudeliidu peatreener, teda on tunnustatud Valgetähe III klassi teenetemärgi ja Püha Piiskop Platoni ordeniga. 

Oshino Electronics Estonia OÜ juhatuse liige Ingvar Kuusk on üheks elektroonikatööstuse rajajaks Pärnus.
Oshino Electronics Estonia OÜ juhatuse liige Ingvar Kuusk on üheks elektroonikatööstuse rajajaks Pärnus. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

Vapimärgi pälvis ka OSHINO Electronics Estonia juhatuse liige Ingvar Kuusk. Ettevõtja pälvis vapimärgi eelkõige panuse eest elektroonikatööstuse arengusse Pärnus. Kuuske võib nimetada lausa üheks elektroonikatööstuse rajajaks Pärnus. 1992. aastal asutas ta osaühingu Paitec Elektroonika, mille Rootsi kontsern Note AB ära ostis ja selle tulemusena tekkis tänaseni edukalt tegutsev Note Pärnu OÜ. 

2002. aastal asutas Kuusk koos Saksamaa partneritega OSHINO Electronics Estonia Osaühingu, mis koostöös Jaapanis asuva emaettevõtte ja teistes riikides asuvate tütarettevõtetega hakkas välja töötama ja tootma elektroonikaseadmeid. Ettevõtte peamine tähelepanu on suunatud sõiduautode salongi sisevalgustuse komponentidele, nende välja arendatud ja toodetud komponente leidub näiteks Rolls-Royce’i, Bugatti, Bentley, Jaguari ja Volkswageni sisevalgustuses.  

Enn Saard on aastaid Pärnu liiklust ohutumaks muutunud.
Enn Saard on aastaid Pärnu liiklust ohutumaks muutunud. Foto: Mailiis Ollino/Pärnu Postimees

Vapimärgiga tunnustati ka ettevõtjat ja Aide autokooli omanikku Enn Saardi, kes on muutnud Pärnu linna liikluse ohutumaks ja turvalisemaks. Saard alustas ettevõtlusega 30 aastat tagasi, keskendudes algul jaemüügile ning hakates seejärel autojuhte koolitama. 2003. aastal avati Aide autokoolis Põhjamaade eeskujul plastkattega libeduserada, kus saab iga ilmaga libedaga sõitmise ohte tajuda. 

2004. aastal valiti Saard Eesti autokoolide liidu presidendiks. Aasta hiljem algatas ta koos aktiivsete linnakodanikega Pärnu liikluskomisjoni ja oli aastaid selle eestvedaja.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles