Sõjapõgenikud saavad kõne numbrilt 1247

Copy
Häirekeskus võtab Eestisse jõudnud sõjapõgenikega telefonitsi ühendust 6. juunist 8. juulini.
Häirekeskus võtab Eestisse jõudnud sõjapõgenikega telefonitsi ühendust 6. juunist 8. juulini. Foto: Mailiis Ollino
  • Elukoha registreerimine on vajalik näiteks kooli- või lasteajakoha ja toetuste saamiseks.
  • Sõjapõgenikke on Eestis üle 40 000, elukoha on registreerinud 11 800.

Häirekeskuse riigiinfo telefonilt 1247 helistatakse kuu aja jooksul Ukraina sõjapõgenikele. Kõned teevad keskusesse tööle võetud Ukraina kodanikud ja nende eesmärk on kutsuda sõjapakku tulnuid registreerima oma elukoht. Samuti räägitakse ajutise kaitse saamise viisidest neile, kes seni pole seda taotlenud.

Selleks võttis häirekeskus tähtajaliselt tööle üheksa Ukraina kodanikku, kes tänasest jagavad sõjapõgenikele infot nende emakeeles,“ selgitas häirekeskuse peadirektor Kätlin Alvela esmaspäeval.

Kuigi riik on elukoha kirjapaneku tähtsust meelde tuletanud e-kirjade ja SMSidega, pole see oodatud tulemust andnud. Siiski on seda vaja, et paremini tagada sõjapõgenikele mõeldud teenuseid. Elukoha registreerimine kohalikus omavalitsuses annab näiteks ülevaate, kui paljud lapsed vajavad sügisest lasteaia- või koolikohta.

Siseministeeriumi kantsler Tarmo Miilits kutsus siinseid vabatahtlikke ja ukrainlaste sõpru pagulastele elukoha kinnitamise tarvidusest märku andma. “Nii on meil lihtsam neile abi korraldada ja neil abi saada,” sõnas Miilits.

Kantsler avaldas ka, et e-posti ja SMSide saatmisega tehti algust kuu aega tagasi. Selle ajaga registreeris oma elukoha 4800 sõjapõgenikku. Eestisse on jõudnud üle 40 000 pagulase, kellest ajutise kaitse on saanud üle 26 000. Neist alla poole ehk 11 800 inimest on oma elukoha registreerinud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles