Kesklinna silla juures mullitab jõevesi (1)

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
Paar aastat tagasi saatis ajalehele mullitava vee video juhuslik mööduja. 
Paar aastat tagasi saatis ajalehele mullitava vee video juhuslik mööduja. Foto: Kuvatõmmis Mirjam Pedaja Videost

Elanikud on Pärnu linnavalitsuse poole pöördunud murega, et Kesklinna silla all tuleb torust jõkke vett ja vesi mullitab. Tuntakse huvi, miks see nii on ja kas see on keskkonnale ohutu.

​Pärnu Kesklinna silla juures paneb jõevee mullitama ja keerlema Gren Eesti jahutussüsteem, mis jõest vett võtab.

Gren Eesti turundus- ja kommunikatsioonijuhi Karita Kivi sõnul kasutab energiaettevõte jahutuse tootmisprotsessis jõevett ja kui jahutuskoormus palavate ilmadega kasvab, suureneb vooluhulkki ja selle tõttu tekib torustiku väljalaskekohas veepinnal keeris.

“Keeris ei ole seal kogu aeg, vaid juhtudel, kui koormus suureneb. Kui ilmad muutuvad jahedamaks, tarbimiskoormus langeb ja juhtumeid, kus keeris võiks tekkida, jääb aina harvemaks, kuni järgmiste soojade ilmadeni,” selgitas Kivi.

Peale selle käiakse suvel kord nädalas ja sügistalvisel perioodil harvemini jahutustorustiku jõealust sissevõtutoru puhastamas suruõhuga. Seegi tekitab mõneks sekundiks suhteliselt suure keerise.

Kumbki tegevus ei ole Kivi sõnutsi keskkonnale ohtlik, kuid inimeste ohutus on tähelepanu all. “Selleks oleme pannud jõe äärde aastaringse ohuala sildi ja talvisel ajal paigaldame sinna ka nõrga jää ohutussildi. Seal, kus toimub suruõhuga puhastamine, muutub jää nõrgaks ja sellest kohast ei ole mõistlik üle minna,” täpsustas ta.

Talvel on keerisekohal nõrgem jää.
Talvel on keerisekohal nõrgem jää. Foto: Mailiis Ollino

Gren Eesti toodab energiat ja pakub klientidele kaugkütte- ja -jahutusteenust. Pärnus hakkas ettevõte kaugjahutussüsteemi kasutama 2019. aasta keskel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles