Eesti 200 käib riigikogu valimistel Pärnumaal välja Peeter Tali (1)

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Peeter Tali ei ole veel Eesti 200 liige, kuid lubas erakonda astuda.
Peeter Tali ei ole veel Eesti 200 liige, kuid lubas erakonda astuda. Foto: Konstantin Sednev/Postimees Grupp

Erakond Eesti 200 teatas, et seab kevadistel riigikogu valimistel Pärnumaal üles strateegilise kommunikatsiooni ja riigikaitse eksperdi kolonel Peeter Tali kandidatuuri.

Suvepealinnast pärit Tali on pikalt Pärnust eemal olnud, kuid nüüd enda sõnutsi taas Raeküla elanik. “Olen formaalselt pärnakas. Elan siin, aga käin paar korda nädalas pealinnas, kus on rohkem tööd,” ütles ta.

Tali tõstab Pärnumaa lahendamist vajavatest küsimustest esikohale Via Baltica ja Rail Balticu ehitamise. “Tegemist on Eesti kõige strateegilisemate ühendusteedega, mis annavad ka Pärnumaa inimestele ohutu kiire ühenduse Tallinna ja Riiaga, ning Eesti 200 on just see erakond, mis nende ühenduste eest tugevalt seisab,” kinnitas Tali. “Võrreldes näiteks Paidega on logistika Pärnu ja Tallinna vahel korraldamata. Paidest saab pealinna sõita 120 kilomeetrit tunnis, et lubatud kiirust ei ületaks. Pärnust Tallinnasse või Riiga sõites lähevad peopesad paaril korral märjaks.”

Tali hinnangul on kahetsusväärne, et praegu seitsme inimesega riigikogus esindatud Pärnumaa pole nende oluliste objektide ehituse edenemist näinud.

Kohalikest teemadest on Talil südamel veel Pärnu linna areng ja siia kultuuriobjektide ehitamine. “Pärnakad väärivad rohkem kui tõdemust, et kümme nädalat suvel on merevesi soe ja puhkajatelt saab raha teenida 70 päeva jooksul. Hoogu ja arengut on vaja,” arvas ta, märkides, et Pärnu on vaeslaps riiklikult tähtsate kultuuriobjektide poolest. “Neid ehitatakse Tallinnasse, Tartusse, Narva ja Rakverre, aga Pärnu volikogu arutab, kes ja kuidas joonistab lehma.”

Eesti 200 pressiteenistuse teatel on Tali lisanud arvukalt ideid erakonna valitsemisprogrammi riigikaitsepeatükki. Neist ambitsioonikaim on kogu Eestit kattev mitmekihiline õhukaitsekuppel “Kalevipoeg”, mis kaitseks kõiki inimesi ja kogu elutähtsat taristut potentsiaalse vaenlase rakettide, droonide ja lennukite rünnakute eest.

Eesti 200 esimehe Lauri Hussari hinnangul on Tali tugev täiendus erakonna julgeolekuekspertide rivile. Sellesse kuuluvad juba Kalev Stoicescu, Merle Maigre, Margus Tsahkna ja Igor Taro.

Kui kõrge koha saab Tali erakonna valimisnimekirjas Pärnumaal, ei ole veel teada. “Seda ei ole otsustatud,” märkis ta.

Ehkki Tali kandideerib Eesti 200 nimekirjas, pole ta veel erakonna liige, kuid lubas sellega liituda.

Tali on pikka aega olnud ajakirjanik, alustades tööd ajalehes Postimees. Ta on peatoimetajana juhtinud uudisteagentuuri ETA ja ajalehte Rahva Hääl ning olnud peatoimetaja asetäitja Eesti Päevalehes.

Viimased paarkümned aastat on Tali eri ametikohtadel juhtinud nii kaitseväe kui -ministeeriumi strateegilist kommunikatsiooni. Neli aastat teenis ta NATO strateegilise kommunikatsiooni kompetentsikeskuse asedirektorina Riias.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles