Pärnu silmapaistev sümbol jõuab postmargile

Pärnu Postimees
Copy
Aasta esimene postmark on pühendatud Eesti kirikutele ja sellel on kujutatud Pärnu Eliisabeti kirik.
Aasta esimene postmark on pühendatud Eesti kirikutele ja sellel on kujutatud Pärnu Eliisabeti kirik. Foto: Ardi Truija/Pärnu Postimees

Algaval aastal annab Omniva kaubamärgi all toimetav AS Eesti Post välja üle 20 postmargi, tähistamaks ja tutvustamaks meie riigi elus, ajaloos või ühiskonnas väärikaid sündmusi ja isikuid, samuti loodus- ja arhitektuuriobjekte.

Aasta esimene postmark ilmub juba reedel, 6. jaanuaril. Eesti kirikutele pühendatud postmarkide sarjas tuleb sel päeval välja Pärnu Eliisabeti kiriku postmark.

Peale selle jäädvustatakse aasta jooksul postmarkidel ajaloolisi tähtpäevi nagu Konstantin Koniku ja Rudolf Tobiase 150. ja Artur Alliksaare 100. sünniaastapäev, Ajakiri Loomingu 100., Eesti apostlik-õigeusu kiriku 100, Eesti õdede liidu 100. ja Eesti Olümpiakomitee 100. aastapäev.

Postmargile püütakse ka Eestimaa looduse ilu: oma mark pühendatakse harilikule kuusele, aulile ja punahirvele.

Kunstimarke ilmub kolm: Bernt Notke „Surmatants“, Eesti tänavakunst ja postmark Eesti Kunstimuuseumi kullafondi kuuluva teosega. Viimati nimetatu on järjekordne mark traditsioonilisest sarjast. Samuti saavad järje postmargisarjad “EUROPA, “Head Eesti asjad”, ajalooliste laevade ja tuletornide seeria.

Lastekaitsepäevaks tuleb spetsiaalselt lastele mõeldud postmark ja aasta lõpus ilmuvad tavapäraselt jõulumargid.

Igal aastal saavad era- ja juriidilised isikud esitada ettepanekuid sündmuste, objektide jäädvustamiseks järgmise aasta markidel. Aasta jooksul riiklikult välja antavate markide plaani kinnitab emissioonikomisjon eelneva aasta lõpus. See kuueliikmeline komisjon ühendab filateelia ja eri valdkondade asjatundjaid ja sellesse kuuluvad kunstiekspert Mariina Mälk, filatelist Tiit Pruuli, ajaloolane Jaak Juske, Eesti Posti (Omniva) juhatuse esimees Mart Mägi ning sama ettevõtte filateelia- ja postmargiosakonna juhataja Marili Tammaru. Komisjoni esimees on Tallinna tehnikaülikooli emeriitprofessor, Eesti filatelistide liidu esimees Rein-Karl Loide.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles