Lapsepõlves seksuaalselt väärkoheldutele pakutakse abi

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Tugirühm on vaid üks viise abi saada ja mõista, et oma murega ei olda üksi.
Tugirühm on vaid üks viise abi saada ja mõista, et oma murega ei olda üksi. Foto: Shutterstock

Seksuaalvägivalla kogemusest võib aastateks saada valus saladus, mis segab nii inimsuhetes kui igapäevatoimingutes. Et ohvreid aidata, on loodud tugirühmad, kes märtsist alustavad tööd Pärnuski.

Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo tõdes, et igasugune vägivalla kogemus on valus ja isiklik, seda enam seksuaalvägivalla kogemus, mida keegi ei tohiks kogeda.

“Ohvrid tunnevad sagedasti häbi ja süütunnet ning kartes avalikku hukkamõistu, aga ka kaastunnet, mis järgneb vaid seksuaalse väärkohtlemise avalikuks tulemisel, loobuvad abi otsimast,” tõdes Riisalo. “Tulemuseks võib olla aastaid peidetud valus saladus, mis pärsib emotsionaalset toimetulekut, aga hakkab pikapeale häirima kogu elu, paarisuhete loomist, suhtlemist laste ja lähedastega.”

Tugirühm on vaid üks viise abi saada ja mõista, et oma murega ei olda üksi.

Tulemuseks võib olla aastaid peidetud valus saladus.

Signe Riisalo, sotsiaalkaitseminister

Sotsiaalkindlustusameti (SKA) ohvriabi ja ennetusteenuste osakonna juhi Kaire Tamme sõnutsi on ohvriabi eesmärk see, et iga abivajaja oleks märgatud ja jõuaks endale kõige sobivama lähenemiseni. “Tugigrupis pakutakse võimalust aruteluks turvalises ja hinnanguvabas keskkonnas,” rääkis Tamm. Osakonna juht selgitas, et seksuaalvägivald võib olla sügavalt traumaatiline kogemus, pärast mida on häiritud inimese tavapärane toimetulek tugevate tunnetega nagu hirm, ärevus, viha või, vastupidi, emotsioonitus. Tugirühm annab oskusi  emotsioonidega toime tulla ja toetab traumast taastumist.

Kuidas sotsiaalkindlustusameti tugirühmaga liituda?

Kirjutades e-posti aadressil tugigrupp@sotsiaalkindlustusamet.ee või pöördudes ohvriabitöötaja poole.

Andmed: sotsiaalkindlustusamet

Seksuaalvägivalla ohvrite kohtumiste eesmärk on toetada nende elu ja toimetulekut, keskendudes toimetulekustrateegiate omandamisele. Vastastikku tuge pakkudes, kogemusi jagades, stressirikaste sündmustega toimetulekut või emotsionaalse kohanemisvõimekust toetades.

Pärnus juba töötab üks lapsepõlves seksuaalselt väärkoheldud täiskasvanute tugirühm. Seda juhib MTÜ Pärnu Naiste Tugikeskuse eestvedaja Margo Orupõld koostöös MTÜ Eesti SV Tugigruppidega.

SKA tellimusel hakkab Pärnus teenust osutama ka Symmetry OÜ ja kui huvilised saadakse kokku, alustatakse juba märtsist. SKA on lepingu sõlminud 2023. aasta lõpuni, võimalus on seda kolme kuu jagu pikendada.

Kuidas liituda MTÜ Pärnu Naiste Tugikeskuse tugigrupiga?

eestikeelne grupp, tugigrupp555@gmail.com

venekeelne grupp, russkajagruppa@gmail.com

Rohkem infot leiab: svtugigrupp.ee.

Andmed:MTÜ SV Tugigrupid

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles