Algas suvise aialinnupäeviku hooaeg

Pärnu Postimees
Copy
Kaetud toidulauaga linnumajad on hea võimalus aialinde vaadelda.
Kaetud toidulauaga linnumajad on hea võimalus aialinde vaadelda. Foto: Elmo Riig

Kümnendat hooaega kutsub Eesti ornitoloogiaühing loodushuvilisi kirja panema oma aias märgatud ja pesitsevaid linde.

Suvise aialinnupäeviku pidamine on hea viis avastada oma kodu ümbruse elurikkust ja seda saab teha igaüks, kel on linnas või maal vaatlusalaks sobiv õueala. Osalemiseks tuleb lehel Eesti ornitoloogiaühingu kodulehel luua personaalne päevik, kuhu 1. oktoobrini on võimalik kirja panna kõik vaatlusalal märgatud ja pesitsevad linnud. Samuti saab päevikusse üles tähendada aias kohatud imetajad, roomajad, putukad ja taimede õitsema puhkemise ajad.

Suvise aialinnupäeviku koordinaatori Art Villem Adojaani sõnutsi talvitab Eestis tänavuse külma ja lumerohke talve tõttu tavapärasest vähem kuldnokki ja musträstaid. Ka esimesi lõunast tulevaid rändlinde on kohatud harva.

“Mõne prognoosi kohaselt tuleb märtsi esimestel nädalatel soojakraade ja sula. Niipea kui soojem ilm meieni jõuab ja ka püsima jääb, tulevad tagasi esimesed rändlinnud,” lohutas koordinaator. “Seni saab vaadelda külma trotsivaid aialinde toidumajas ja kuulata pimeda saabudes kodukakku.”

Suvine aialinnupäevik on ornitoloogiaühingu 2014. aastal alustatud harrastusteaduse algatus ja linnuseire projekt, mille eesmärk on jälgida meie aedades pesitsevate linnuliikide käekäiku. Eelmisel aastal pidas aialinnupäevikut 619 vaatlejat 357 aia kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles