Jääminekuga algab kormoraniheidutus

Pärnu Postimees
Copy
Kalavaru usinalt hävitavaid kormorane hakatakse võrreldes mullusega varem heidutama.
Kalavaru usinalt hävitavaid kormorane hakatakse võrreldes mullusega varem heidutama. Foto: Jüri Looring

Järgmisest nädalast, kui Pärnu jõelt jää läinud, algab kormoranide heidutus Oore kärestikust Pärnu jõe suudmeni.

Kalavaru kaitseks lubab keskkonnaamet sel kevadel kormoranide arvukust piirata valikulise munade õlitamisega laidudel, kus oht ülejäänud merelinde häirida on väike. Samuti lubab amet kalade kudeajal kormorane heidutada Sindi kärestikul Pärnu jõel.

Liivi lahe kalanduskogu palus kormoranide heidutamise luba ja sai selle, sest nende lindude tehtav kahju on suur ja liigi levik vajab piiramist siseveekogudel. “Kormoran reageerib kergesti heidutusele toitumis- ja puhkealadel,” ütles MTÜ Liivi Lahe Kalanduskogu tegevjuht Esta Tamm.

Heidutuseks kasutavad jahimehed jahipüsse ja laskemoonaks on õhku lastavad kõige peenemaid terashaavlid, mis ei surmaks lindu. Samuti on tarvitusel spetsiaalselt Liivi lahe kalanduskogu soetatud raketipüstolid ja padrunid “Linnu hirm”. Vajadusel kasutatakse lasereidki. 

Eestis on hinnanguliselt 35 000 pesitsevat kormoranipaari. Nad asustavad Väinamere laide, Liivi lahe ümbrust, aga ka Soome lahe ja Läänemere avaosa laide.

Sindi paisu lammutamine on Pärnu jõel rändekalade kudemisvõimalustele hästi mõjunud ja kasvatanud kormoranide arvukust Pärnu jõe kallastelgi.

Tamme sõnutsi tehakse heidutust päikesetõusust loojanguni ja lõppkuupäevaks prognoositakse 30. aprilli. Kormorane peletatakse helihäiringu ja vajadusel laseritega.

Õlitada lubatakse vaid pesitsuspaikades, kus kormoranid moodustavad vähemalt 90 protsenti seal pesitsevatest lindudest ehk muid pesitsevaid linde on kas väga vähe või polegi.

Kormoranide ohjeldamise plaani tegi keskkonnaamet pärast kohtumisi nii ornitoloogide, ihtüoloogide kui kalurite esindajatega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles