Video ja galerii Köielkõndija Jaan Roose purustas Aafrikas rekordi

Karl Hütt
, reporter
Copy

Uulus elav Jaan Roose püstitas rekordi, ületades pikima slackline’i ehk tasakaaluliini Aafrikas. Roose läbis edukalt 580meetrise lindi Keenias Samburu maakonnas Nkadorru Murto ehk Cat and Mouse’i (Kassi ja Hiire) kaljumoodustiste vahel.


Roose on professionaalne slackliner, kes osalenud paljudel võistlustel ja võitnud muu hulgas 2016. aastal sel alal maailmameistri tiitli.

Keeniat külastas Roose 2022. aasta lõpus ja näitas oma oskusi kohalikul külaturul, tutvustades nii sealmail suhteliselt haruldast spordiala.

Ühtlasi väisas Roose Musta Mandrit kavatsusega ületada maailmajao rekord Samburu maakonna südames Cat and Mouse’i kivimoodustiste vahel. Koht valiti välja just nende ainulaadsete moodustiste ja kultuurilise tähtsuse tõttu Samburu rahvale.


Samburud on kohalikud karjakasvatajad, kes on tuntud oma pärimuslike tseremooniate ja eluviiside poolest. Vägiteo lõpuleviimiseks sai Roose õnnistuse Samburu vanematelt, keda kogukonnas väga austatakse.

Jaan Roose sai rekordi sooritamise eel kohalike õnnistuse.
Jaan Roose sai rekordi sooritamise eel kohalike õnnistuse. Foto: Redbull Content Pool

Tasakaaluliiini ülesseadmine kestis 16 tundi ja 30 minutit. Ülespanekul aitasid kohalik ronimiskogukond ja Climbing LifeÜKenya. Lint rippus 151 meetri kõrgusel Catil ja 195 meetri kõrgusel Mouse’il, pannes Roose korralikult proovile, kuna ületada tuli keeruline kallak.

Jaan Roose rippumas 151 meetri kõrgusel tasakaaluliinil.
Jaan Roose rippumas 151 meetri kõrgusel tasakaaluliinil. Foto: Redbull Content Pool

Niipea kui ilmaolud õiged, alustas Roose slackline’il kõndimist ning võitles 58 minutit karmi päikese ja kuni üheksa meetrit sekundis puhunud külgtuulega.

Roose saavutused tõstavad esile erilisi spordialasid ja tutvustavad niisuguste ainulaadsete paikade nagu Samburu Cat and Mouse‘i kivimoodustiste ilu ja tähenduslikkust.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles