Muretsete eaka vanema pärast? Osalege ohutu kodu koolitusel

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
Üha rohkem juhtub kõrges eas inimestega kodus õnnetusi, mis on välditavad.
Üha rohkem juhtub kõrges eas inimestega kodus õnnetusi, mis on välditavad. Foto: Tiina Oja

Päästjate tööst moodustab suure osa abi osutamine lukustatud ukse taha jäänud abitus seisundis elanikele. Kolmapäeval toimub päästeameti eestvedamisel tasuta e-koolitus “Koduohutus kui südameasi”, kus antakse nõu, kuidas selliseid olukordi vältida.

Sageli on üksinda elavad vanainimesed ohuks nii endale kui mureks lähedastele: iga eakas on kellegi hoolt ja tähelepanu vajav ema, isa või sugulane. Valdavalt vajavad abi üksi elavad eakad, kel on kroonilised terviseprobleemid või liikumispuue. 

Sisenemine akna või ukse kaudu, kannatanu elustamine, tema tõstmine voodisse või ratastooli, abi andmine kiirabi tulekuni on osa päästjate tööst kodus kukkunud inimeste abistamisel. Harvad pole juhud, kui eaka naabril või lähedasel on küll varuvõtmed, kuid neist pole kasu, kuna kannatanul on võtmed seespool ees.

Üle 200 korra avasid päästjad kukkuja aitamiseks lukus koduukse, vähemalt 600 juhul aidati kukkunut tõsta.
Üle 200 korra avasid päästjad kukkuja aitamiseks lukus koduukse, vähemalt 600 juhul aidati kukkunut tõsta. Foto: Päästeamet

Järjest enam juhtub eakatega kodudes õnnetusi, mida annab vältida. Kuidas saada aru, et te ise või teie lähedane eakas vajab tuge? Milliseid teenuseid pakub abivajajatele omavalitsus?

Mullu aitasid päästjad kodus kukkunud inimesi 843 korral, neist 30 kodus käidi abiks korduvalt.
Mullu aitasid päästjad kodus kukkunud inimesi 843 korral, neist 30 kodus käidi abiks korduvalt. Foto: Päästeamet

Homme, 26. aprillil kell 18 algaval e-koolitusel just seda laadi tarkusi jagatakse. Võetakse luubi alla koduohutuse nutikad lahendused ja hüva nõu annab Põhja-Pärnumaa valla sotsiaalosakonna juhataja  Anneli Kaljur, kellega tuleb juttu omavalitsuste riiklikest sotsiaalteenustest eakatele.

Veebitundi saab koha kinni panna päästeameti lehel siin

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles