Parkimismajast võib saada kino

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kehtiva detailplaneeringu järgi kavatsevad uued omanikud parkimismaja valmis ehitada sügiseks. Kinosaali majja ehitamiseks on vaja uut kokkulepet ja planeeringut.
Kehtiva detailplaneeringu järgi kavatsevad uued omanikud parkimismaja valmis ehitada sügiseks. Kinosaali majja ehitamiseks on vaja uut kokkulepet ja planeeringut. Foto: Ants Liigus

Uued omanikud lubavad ehitada Pärnu kesklinnas asuva pankrotipesast ostetud pooleli parkimismaja kehtiva detailplaneeringu kohaselt parkimis-, kaubandus- ja äriteenust pakkuvaks hooneks. Kaugem eesmärk on ehitada majja kinosaal.

Tallinna börsil noteeritud Merko Ehituse kontserni kuuluv Merko Ehitus Eesti on sõlminud Pärnu parkimismaja arendamiseks koostöölepingu Port Artur Grupi ettevõttega Albertus OÜ.

AS Merko Ehitus Eesti juhatuse esimees Tiit Roben ütles BNSile, et ettevõte viib Pärnu kesklinna parkimismaja arenduse lõpuni, et osutada parkimisteenust kesklinna äri- ja elamupindade omanikele, kuivõrd ümberkaudsete ehitiste detailplaneeringud näevad ette parkimise korraldamist parkimismajas.

Parkimismaja ehitustööd algavad Robeni sõnade kohaselt suve alguses ja maja valmimine on plaanitud tänavu sügisesse.

Kaugem perspektiiv on kino

Port Artur Grupi üks omanikest Kaido Kruusoja kinnitas, et just selline kava – ehitada hoone algse planeeringu järgi – on neil koostööleppe järgi Merko Ehitusega sõlmitud. Aga pikas perspektiivis näeb Kruusoja parkimismajja kinosaali ehitamist, kuna üksnes parkimisteenusega on raske rajatist tasuvaks muuta.

“Kinosaali ehitus tähendab uue detailplaneeringu kehtestamist ja mõistagi avalikkuse heakskiitu ideele muuta osa parkimismajast kinoks,” selgitas Kruusoja. Tema kirjelduse järgi tähendaks kino ehitamine maja ühe vahelae osalist lõhkumist, kuna kinosaal peab olema vähemalt seitse meetrit kõrge. See aga ei tähenda, et hoonest autode parkimiskohad sootuks kaotatakse.

“Praegu on sinna võimalik ehitada 360 parkimiskohta, kui majja tuleb kino, jääb parkimiskohti pealt 200 ikkagi alles,” tutvustas Kruusoja esmaste rehkenduste tulemusi.

Port Artur Grupi kaasomanik kinnitas, et parkimiskohad on neile tähtsad, kuna ollakse huvitatud kaubanduskeskuste klientidele senisest laiemate parkimisvõimaluste pakkumisest.

“Parkimine parkimismajas saab ilmselt olema tasuta mingi aja jooksul, mis inimestel võib kuluda kaubanduskeskuses käimiseks, olgu selleks siis tund või kaks,” lubas Kruusoja.

Esialgu siiski vanaviisi

Praegu kehtiva planeeringu järgi on parkimismajas vaja lõpetada eritööd, osaliselt teostada betoonivalu, paigaldada avatäited ja fassaadid ning välja ehitada juurdepääsutee Laialt tänavalt.

Vastavalt kehtivale detailplaneeringule rajatakse parkimismaja viiele ülemisele korrusele parkimiskohad.

Parkimismaja esimesele, 2000ruutmeetrise pinnaga korrusele tulevad toidupood ja teenindustänav, nullkorrusele äriruumid ja toidukaupluse laopinnad.

Port Artur Grupp ei kinnitanud ega lükanud ümber oletust, et parkimismajas olev kaubanduspind hakkab tööle Port Arturi kaubamärgi all, omamoodi Port Artur 3na.

Küll tuletas Kruusoja meelde, et omal ajal osalesid nemadki parkimismaja ehituse enampakkumisel, kuid siis ei olnud majja lubatud ehitada sedavõrd suurt kaubanduspinda, kui OÜ Win Marketsile hiljem võimalikuks tehti. Alanud kohtuvaidluste tõttu parkimismaja ehituskava soikus.

Kruusoja avaldas veel, et Port Artur 2 ja pooleli parkimismaja vahel asub ligikaudu 4000ruutmeetrine kinnistu, mis samuti Port Artur Grupile kuulub. See on äriühingul samuti kavas kaugemas tulevikus hoonestada ja polüfunktsionaalse parkimismajaga siduda. See muudaks linna uude keskusse rajatud väljakugi terviklikult hoonetega ümbritsetuks.

Merko Ehitus Eesti ostis Pärnu kesklinna pooleli parkimismaja tänavu 17. veebruaril Win Marketsi pankrotivara avalikul enampakkumisel 1,22 miljoni euro eest. Parkimismaja 2138 ruutmeetri suurusel kinnistul asuvas ehitises on kasulikku pinda ligikaudu 14 000 ruutmeetrit.

Kruusoja jutu järgi on Merko Ehitus eelkõige huvitatud hoone ehitamisest, Port Artur Grupp selle täitmisest tegevusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles