Vana-Pärnu elanikud veavad prügi kalmistule

Grete Naaber
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ Teho Eesti Teehoolduse töötaja Peeter Lankots (vasakul) ja Pärnu linnavalitsuse heakorra spetsialist Arvo Kase kalmistu konteinerisse toodud söetuhka silmitsemas.
OÜ Teho Eesti Teehoolduse töötaja Peeter Lankots (vasakul) ja Pärnu linnavalitsuse heakorra spetsialist Arvo Kase kalmistu konteinerisse toodud söetuhka silmitsemas. Foto: Henn Soodla

“Vana-Pärnu kalmistul on olukord kõige hullem: olmeprügi tassitakse konteineritesse nii palju, et iga nädal tuleb tühjendada,” kurtis OÜ Teho Eesti Teehoolduse töötaja Peeter Lankots.


Teho teeb hooldustöid kõikidel Pärnu kalmistutel, Uulus mitte. Olmeprügi armastavad inimesed rahulate konteineritesse sokutada sellele vaatamata, et kalmistu eeskiri seda keelab.



Vastu vaatas hunnik tuhka


Suur tuhahunnik, mis surnuaia jõepoolse külje konteineri kaane alt selle avamisel vastu vaatas, oli Lankotsa viimase ärrituse põhjus. Seda tuli kaema ka Pärnu linnavalitsuse heakorra spetsialist Arvo Kase.



“Eramajade omanikud toovad, olen selles surmkindel. Näiteks kui ühel majal vahetati laudist, leidsin hiljem konteinerist endise laudise tükke koos muude jäätmetega. Isegi pitsatellimiskviitungeid on siin olnud. Kõige rohkem on alati täis kabeli juures ja jõe ääres asuvad kastid. Kui aga mõnel paberil aadress peal, oleme andnud munitsipaalpolitsei kätte,” rääkis Lankots.



Vana-Pärnu kalmistuvaht Maie Pull on samuti õnnetu: “Talvine aeg, kalmistul pole ju omastel mingit tööd teha, aga konteinerid on täis. Tuuakse olmejäätmeid nii kilekottides kui ilma. On kartulikoori, vanu riideid, klaasikilde, kriitpaberil reklaame, kalajäätmeid.”



Pulli imestuseks on prügi toodud kaugemaltki, näiteks Pirni tänavast - aadress leidus paberil.



Kalmistul paikneb 18 konteinerit, mis iga nädal täis tassitakse. “240-liitrised segajäätmete kastid täituvad ühe nädalaga,” vangutas Lankots pead.



Vandaalid lõhkusid sildid


“Rohkem kui imelik, et inimesed nii teevad. Puhas kultuuritus,” leidsid Kase ja Lankots. Nende hinnang käis ühtlasi katkipekstud siltide kohta, mis konteinerite juurde pandud.



“Kastide juures olid sorteerimisjuhendid, kus ilusti kirjas, mis biolagunev, mis segajääde. Need on kõik ära lõhutud,” nentis Kase.



2008. aastast on kalmistutel prügisortimine kohustuslik. Paigaldati eraldi konteinerid vastava märgistusega ning juhendidki. Kalmistul käivad haudade hooldajad saavad sortimisega üsna hästi hakkama.



Kodunt olmejäätmete toojad rikuvad aga ära kogu suure konteineri sisu, mis mõeldud kompostimiseks.



Hooldefirma peab selle prügimäele viima ja kordi tavalisest kõrgemat hinda maksma.



Lankots meenutas, millist sodi pidid Teho töölised suvel ära vedama. See haisenud nii hirmsasti, et meestel tulnud okserefleks: suvel roiskuvad toidujäätmed mõne päevaga.



“Teistel kalmistutel koduprügi küll ei leia. Mõnikord on haisvat kraami koguni kottides kastide kõrvale tõstetud, eriti just suvel,” avaldas Lankots nördimust.



Pärnu munitsipaalpolitsei inspektor Vladimir Zemljannikov, kes Vana-Pärnu kalmistul juhtunut uurib, ütles Pärnu Postimehele: “Meil on mõni nimi teada, praegu kontrollime nendega seonduvat.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles