Pärnu Vanas pargis võetakse maha 46 ohtlikku puud (1)

Pärnu Postimees
Copy
Pärast pargi külastajatele ohtlikuks muutunud puude mahavõtmist istutatakse nende lähedusse uued puud ja põõsad.
Pärast pargi külastajatele ohtlikuks muutunud puude mahavõtmist istutatakse nende lähedusse uued puud ja põõsad. Foto: Lilli Tölp

Pärnu linnavalitsusel on kavas sel sügisel Vanas pargis likvideerida 46 ohtlikku puud ja istutada nende lähedale 40 okaspuud, 164 keskmise kasvuga põõsast ja 13 kõrgekasvulist põõsast.

Vana park on riikliku looduskaitse all ning asub vanalinna ja kuurordi muinsuskaitsealal. Tööde tegemiseks on loa andnud nii keskkonnaamet kui muinsuskaitseamet.

Keskkonnaamet leidis, et haigete ja ohtlike puude raie ning seejärel uusistutuste rajamine on pargi edaspidise säilimise ja jätkusuutlikkuse tagamise seisukohalt vajalik ja kooskõlas pargi kaitse-eesmärkidega. Muinsuskaitseamet on seadnud tingimuse, et puid ei tohi juurida ning alles jäävate puude tüvesid ja juurestikku tuleb tööde ajal kaitsta.

Raietööde aluseks on arborist Ravel Reiljani (OÜ UrbanDendro) hinnang Vanas pargis asuva kõrghaljastuse kohta. Reiljan on hinnanud iga likvideeritavat puud, põhjendades, miks just konkreetne puu tuleks maha raiuda.

Pärast pargi külastajatele ohtlikuks muutunud puude mahavõtmist istutatakse nende lähedusse uued puud ja põõsad. Istutustööde aluseks on Kati Niibo (OÜ Hüüp) istutusjoonis. Niido hinnangul on Vanas pargis liiga vähe okaspuid ja seetõttu võiks likvideeritavate pärnade, kaskede, saarte jt lehtpuude asemele istutada okaspuid ja lehtpõõsaid.

Okaspuude istikud peavad olema vähemalt 2,5–3 meetri kõrgused, tüve läbimõõduga kaks kuni kolm sentimeetrit. Lehtpõõsad peavad olema vähemalt 30 sentimeetri kõrgused ja minimaalselt kolme harunenud põhioksaga. Rododendroni istikud peavad olema vähemalt 60 sentimeetri kõrgused ja minimaalselt kolme harunenud põhioksaga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles