Pärnumaa pälvis rohesihtkoha tunnustuse

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Pärnu linnavalitsuse arenguosakonna turismiarenduse peaspetsialistile Silva Koemetsale andis tunnustuse üle Green Destinationsi asutaja ja president Albert Salman.
Pärnu linnavalitsuse arenguosakonna turismiarenduse peaspetsialistile Silva Koemetsale andis tunnustuse üle Green Destinationsi asutaja ja president Albert Salman. Foto: Rauno Liivand

Tallinnas rahvusvahelisel Green Destinationsi konverentsil tunnustati eile õhtul rohesihtkohtade programmis osalevaid Eesti turismisihtkohti. Programmiga liitunud Pärnu saavutas hõbetaseme, kullast jäi õige napilt puudu.

Üle maailma kestlikku turismi arendava organisatsiooni Green Destinations keskkonnaaudiitorite hinnangud rohesihtkohadele tervikuna on jaotatud viieks: pronks-, hõbe-, kuld-, plaatinatase ja kõige kõrgemana sertifitseeritud rohesihtkoha tase. Pärnu tõusis pronkstasemelt hõbedale.

Audiitorite hinnangul on Pärnumaa kui turismisihtkoha tugevad küljed sihtkoha juhtimine, kultuuri- ja looduspärandi säästev näitamine turismi huvides, sotsiaalne heaolu sihtkohas ning kohalike ettevõtete toetamine.

Audiitorid nimetasid, et arenguruumi on külastustiheduse ja kohalike elanike rahulolu seire, ettevõtete kestlike väärtuste edendamise ning jäätmete puhul. Teadlikkus on küll aasta-aastalt kasvanud, kuid jäätmeid tuleks veel vähendada ja tutvustada ringlussevõtmise viise ning julgustada ettevõtjaid uusi lahendusi proovima. Ühtlasi tuleb külastajatele enam teadvustada, millist mõju võib nende tegevus avaldada ning kuidas nad saaksid anda ise panuse, et mõju oleks võimalikult väike.

Teadmine, et kuldtasemest jäi Pärnul puudu ainult 0,1 punkti, annab motivatsiooni liikuda planeeritud tegevustega järjekindlalt edasi.

Silva Koemets, Pärnu linnavalitsuse arenguosakonna turismiarenduse peaspetsialist

Pärnu linnavalitsuse arenguosakonna turismiarenduse peaspetsialist Silva Koemets tõdes, et kõrgem tase annab põhjuse uhke olla. "Teadmine, et kuldtasemest jäi Pärnul puudu ainult 0,1 punkti, annab motivatsiooni liikuda planeeritud tegevustega järjekindlalt edasi, sest läheme ju õiges suunas," lausus ta. Peaspetsialist toonitas, et hõbetaseme saavutamine ei ole tunnustus pelgalt Pärnu sihtkoha turismiarenduse- ja turundusmeeskonnale, vaid turismindusega seotud osalistele laiemalt.

Eesti sihtkohtade osalemist auhinna- ja sertifitseerimisprogrammis veab Green Destinationsi ametliku partnerina EASi ja KredExi ühendasutuse turismiosakond. Eesti sihtkohad osalevad programmis juba neljandat aastat. Rakvere ja Järvamaa said tänavu samuti hõbetaseme, Hiiumaa-Saaremaa tõusid hõbedalt kullale, Lahemaa kuldtasemelt plaatinale ning Tartu hüppas hõbedalt plaatinatasemele.

On oluline, et piirkond saaks turismitulu, ent ka see, et külastaja elamus ei tuleks Eesti kauni looduse või kohaliku inimese huvide hinnaga.

Rainer Aavik, EASi ja KredExi ühendasutuse turismijuht

EASi ja KredExi ühendasutuse turismijuhi Rainer Aaviku sõnutsi annab Green Destinations sihtkohale väga hea võimaluse näha tervikpilti ning teadmise, kus survestada koostööprojekte, et kogu sihtkoha huvides tarvilikud asjad tehtud saaks. "On oluline, et piirkond saaks turismitulu, ent ka see, et külastaja elamus ei tuleks Eesti kauni looduse või kohaliku inimese huvide hinnaga. Seetõttu hakkasime Green Destinationsi lepingulise partnerina Eesti sihtkohtadele neli aastat tagasi võrgustiku tuge pakkuma ning nüüd Tallinna toodud konverents on kahtlemata üks koostöö tipphetkedest," lausus Aavik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles