VIDEO Ruhnu lähedal kreeni vajunud ja uppumisohtu sattunud praamlaev jõudis õnnelikult Lätti (4)

Copy
Ruhnust Kihnu teel olnud praamlaev Amalie vajus kreeni ja politsei- ja piirivalveamet käivitas päästeoperatsiooni.
Ruhnust Kihnu teel olnud praamlaev Amalie vajus kreeni ja politsei- ja piirivalveamet käivitas päästeoperatsiooni. Foto: PPA

Neljapäeva õhtul Ruhnust Ringsu sadamast suuna Pärnule võtnud praamlaeva Amalie seekordne mereretk kujunes reede pärastlõunani kestnud närvesöövaks päästeoperatsiooniks ja kreeni vajunud ja uppumisohtu sattunud alus sildus suvepealinna asemel Läti Mērsragsi sadamas.

Kui Amalie oli kaks tundi merel olnud ja Ruhnust umbes 15 meremiili kaugusel, jõudis mandrile info, et laeval juhtus õnnetus: alus on kreeni vajunud ja reisijad võivad olla ohus. Politsei- ja piirivalveamet (PPA) käivitas päästeoperatsiooni, millesse kaasati kohe PPA lennusalga kopter ja vabatahtlikud ja kutselised merepäästjad Kuressaare, Pärnu ja Ruhnu üksustest, samuti mereväelaev Valve.

Põhja prefektuuri operatiivjuhi Taavi Kirsi teatel viibis kreeni vajumise hetkel Amalie pardal 15 inimest:12 reisijat ja kolm meeskonnaliiget.

“Kopteri meeskond evakueeris praamlaevalt seitse inimest Ruhnu saarele, üks neist vajas arstiabi ja toimetati Pärnu haiglasse,” jagas Kirss öösel pressiteate vahendusel infot Liivi lahel lahti rullunud viimaste aastakümnete ühest suuremast päästeoperatsioonist.

Seejärel naasis kopter tankimiseks Tallinna, kuid inimeste evakueerimist jätkati veesõidukitega. Kella üheks oli praamlaevale jäänud viis inimest.

Ruhnu vallavanema Andre Nõu jutu järgi oli mitu selliste kriisidega reageerivat meest nagu kiuste sel ajal saarelt ära, aga kiiresti leiti abilised, kes hätta sattunud reisijad Ruhnus vastu võtaks, transporti pakuks, infot koguks ja ametkondadele jagaks, peavarju ja söögid organiseeriks ja saunagi kuumaks kütaks.

Nõu sõnutsi oli saarerahvas valmis ühe alusega Amaliele appigi minema, aga selleks ajaks oli meri juba nii tormine, et sellest plaanist loobuti.

“Tuult oli umbes 15 meetrit sekundis ja laine kõrge: lõi üle sadama muuli. Sellistes oludes ükski laev sisse ega välja ei lähe,” selgitas Nõu.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles