Teed on libedad, õhtuks saabuv tuisuilm muudab olud veel raskemaks

Annika Auväärt
Copy
Teeolud on talvised. Pilt on illustratiivne.
Teeolud on talvised. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Transpordiamet palub liiklejatel arvestada, et talvised teeolud on muutlikud. Täna hommikul on ilmaprognoosi kohaselt soodsad tingimused härmatise tekkeks ja teed võivad olla libedad.

Liiklusesse minnes tuleb varuda tavalisest rohkem aega, vajadusel vähendada sõidukiirust, vältida ohtlikke manöövreid ja hoida pikivahet. 

Keskkonnaagentuur on kolmapäeva õhtuks andnud tormihoiatuse. Kogu Eestis on oodata tugevat tormituult ning lume- ja lörtsisadu. Teeolud muutuvad keerulisemaks. Prognoosi kohaselt tõuseb tuul Pärnumaal 25 meetrini sekundis.

Neljapäeva hommikul sadu nõrgeneb ja läheb üle vihmaks. Esineb jäiteoht. Õhtuks on oodata uut tihedat lörtsisadu. 

Päästeamet hoiatab, et lumerohkus ja tuuleiilid tähendavad seda, et oodata võib elektrikatkestusi: puuoksad muutuvad raskemaks ja puid võib langeda elektrikaablitele. Elektri taastamine võib aga katkestuste rohkuse ja teeolude tõttu kauem aega võtta. Seetõttu soovitab päästeamet vaadata üle koduse toidu- ja joogivaru, laadida telefonid ja akupangad ja tankida auto.

„Mida rohkem igaüks ise enda ja oma pere heaks ära teeb, seda paremini selle tormiga toime tuleme,” märkis päästeameti vastutav Meelis Mesi. Õues liikudes soovitab ta selga panna soojad riided ja jalanõud. Autosse soetada väike labidas ja pukseerimisköis, et kui ikkagi on vaja sõitma minna, saaks väiksemast kuhjast ise välja. “Mida hullemad on olud, seda kauem võtab ka aitajatel aega hädalisteni jõudmine, seetõttu tasub end ise aidata nii palju kui võimalik,” lisas Mesi.

Tormi ajal: 

  • Kui saate, jääge tuppa ja vältige väljas liikumist.
  • Õueminekuks riietudes arvestage, et tuul teeb ilma veel külmemaks. Tuulise ilmaga pange selga rohkem rõivaid. Vältige liikumist puude all, sest oksad võivad tugeva tuulega murduda.
  • Kui saate, ärge sõitke autoga, eriti kõrvalteedel. Hädavajaliku sõidu korral võtke kaasa laetud mobiiltelefon ja akupangad, lumelabidas, soojad riided ja soe jook.
  • Teavet tuisu tõttu tekkinud takistuste kohta sõiduteedel küsige telefonil 1247.
  • Elektrikatkestustest teatage Elektrilevi rikketelefonil 1343. Mahalangenud kaablitest teavitage ka häirekeskust telefonil 112.
  • Inimvigastuste ja otsese ohu korral helistage hädaabinumbril 112.
  • Elektrikatkestusest või ohtlikust olukorrast saab teada anda ka veebirakenduses MARU. Samuti saab sealt infot prognoositava rikkekõrvaldamise aja kohta.
Andmed: päästeamet
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles