Lumi jättis Pärnumaal vooluta üle 1500 kliendi (1)

Pärnu Postimees
Copy
Kui puud on elektriliini lähedal, piisab elektrikatkestuseks ühest langenud puust.
 
Kui puud on elektriliini lähedal, piisab elektrikatkestuseks ühest langenud puust.  Foto: Arvo Meeks

Möödunud ööl alanud tugev lumesadu põhjustas mitmel pool Eestis elektrikatkestusi. Kõige ulatuslikumad rikked on Kagu-Eestis, Harju-, Pärnu- ja Viljandimaal, õhtuse seisuga on elektrita ligikaudu 10 000 klienti, neist 1517 Pärnumaal.

Kella 16.40 ajal oli vooluta kliente Põhja-Pärnumaal 789, Tori vallas 292, Saardes 277, Pärnu linnas 95 ja Häädemeeste vallas 64.

Talv algas sel aastal raske ja märja lumega, mis ladestus puudel, okstel ja elektriliinidel. Sellele järgnesid miinuskraadid ning lumesajud on vahelduvalt kestnud juba üle kahe nädala, tuues kaasa viimase 100 aasta lumerekordi. "Kui esialgu kukkusid liinidele nõrgemad puud ja oksad, siis lumesadude jätkumisel kukuvad nüüd liinidele juba suured puud ka üle kümne meetri kauguselt, murravad maste, lõhuvad traaverseid ja rebivad puruks juhtmed," selgitas Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.

Täna lahendab rikkeid üle 200 inimese kahes vahetuses.

Mihkel Härm, Elektrilevi juhatuse esimees


Härmi jutu järgi on tekkinud olukord, kus brigaadid kõrvaldavad järjest rikkeid liinidel, aga uued ja veel suuremad puud murduvad ning tekitavad taas katkestusi. "Täna lahendab rikkeid üle 200 inimese kahes vahetuses," täpsustas Härm.

Kui Harju-, Jõgeva-, Tartu- ja Põlvamaal saavad päeva jooksul tekkinud keskpinge rikked kõrvaldatud, siis Pärnu- ja Raplamaal lubatakse vool taastada homse jooksul. "Valga-, Viljandi- ja osa Võrumaa keskpinge rikete lahendamisega võib minna kuni neljapäevani. Teeme koos partneritega kõik, mis võimalik, et rikked kiiresti lahendatud saaksid," kinnitas Härm.

Lumepaksus Pärnumaal ulatub 15st 18 sentimeetrini.
Lumepaksus Pärnumaal ulatub 15st 18 sentimeetrini. Foto: Ilmateenistus.ee

Eesti pindalast on 61 protsenti kaetud metsaga ja osa väga tiheda metsaga ning kogu Elektrilevi võrgust paikneb pea 20 000 kilomeetrit liine metsaaladel, mida mõjutavad ilm ja loodus, millega peab arvestama. Järgnevate päevade sula muudab puudel oleva lume veelgi raskemaks ja see võib kaasa tuua uusi rikkeid.

Elektrilevi palub kõigil katkestustest teada anda rakenduse MARU kaudu. See võimaldab elektririkete korral kiiret infovahetust kliendi ja Elektrilevi vahel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles