Järelvaadatav Linnavolikogu vaagis 25miljonilise laenu võtmist, nimetas aukodaniku ning menetles uut parkimiskorra muutmise eelnõu

Pärnu Postimees
Copy
Pärnu linnavolikogu koguneb täna raekoja saali.
Pärnu linnavolikogu koguneb täna raekoja saali. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnavolikogu liikmed otsustasid neljapäeval toimunud istungil veidi üle 25 miljoni euro suuruse laenu võtmise üle; kaalusid nelja aasta jäätmekava vastuvõtmist; nimetasid linna kaheksanda aukodaniku ja otsustasid, keda tunnustatakse Pärnu linna vapimärgiga.

Päevakorras oli ka hääletus sotsiaalkomisjoni esimehele Vahur Mäele esitatud umbusalduse üle, aga selleni ei jõutud, sest volikogu tööpäev sai enne läbi.

Umbusaldamisavalduse esitas Mäe endine fraktsioonikaaslane Olav Karulin, kes detsembriistungil teatas, et lahkub vastuolude tõttu fraktsiooni esimehe Mäe ja abilinnapea Silver Smeljanskiga võimuliitu kuuluvast valimisliidust Pärnu Ühendab ja jätkab tööd volikogus fraktsioonituna.

Karulini esitatud umbusaldusavalduses, millele on alla kirjutanud opositsioni esindajadki, seisab, et Mäe on omavoliliselt keelanud kahe aasta jooksul küsida istungitel kolme küsimust, lubades pärida vaid kaks korda. Ka on Mäe võtnud endale õiguse pidada fraktsiooni nimel kõnesid, milles mõnitas inimesi ja valetas. Samuti on umbusaldamise põhjusena nimetatud Vahur Mäe venna Jaanuse juhitud Pärnu varjupaigas toimuv, mille päevakeskusest on saanud koht, kus väidetavalt tarbitakse iga päev alkoholi.

Volinikud otsustasid, kas anda linnavalitsusele heakskiit võtta viis miljonit eurot laenu eelarveaasta kestel rahavoogude juhtimiseks, maksetähtajaga selle aasta lõpp; nelja-aastase maksetähtajaga laenata 5,3 miljonit eurot põhivara soetamiseks ja renoveerimiseks; kuni 30aastase maksetähtajaga laenata 15 miljonit eurot põhivara soetamiseks ja renoveerimiseks.

Pärnu aukodaniku kandidaadiks esitati bibliofiil, ekslibrist ja antikvaar Olaf Esna, kel veebruari alguses tuleb 90 aasta juubel.

Esna on lõpetanud 1953. aastal Pärnu 1. keskkooli ja 1966. aastal raamatukoguhoidjana-bibliograafina Tartu riikliku ülikooli. Ta on töötanud Eesti NSV raamatuühingu Pärnu linnaorganisatsiooni osakonna vastutava sekretärina ja seejärel 1981–1995 Endla teatri direktorina.

Pärast teatrijuhi kohalt lahkumist on Esna pidanud antikvariaati, kust ajaloohuvilised pärnakad alati head nõu ja abi saavad. Ikka on ta tegutsenud keldris. Esmalt toimetas Esna Pärnus Pikk 5 keldris, misjärel kolis linnakodaniku maja keldrisse ja eelmisest aastast leiab 89aastase härra raamatukuhjade vahelt Keskväljaku äärest Akadeemia 1 keldrist.

Esna on olnud Pärnu Postimehe viljakas kaasautor ja kirjutanud aastakümnete jooksul sadu peamiselt kohalikku ajalugu puudutavaid artikleid.

Esnat on märgatud varemgi: teda on autasustatud Pärnu vapimärgi (2004) ja Pärnumaa vapimärgiga (2014) ja president on andnud talle Valgetähe V klassi teenetemärgi.

Aukodaniku nimetus on Pärnu linna kõrgeim tunnustus. See tiitel omistatakse isikule austusavaldusena linnale osutatud eriliste teenete eest. Pärnu aukodaniku tiitli on pälvinud admiral Konstantin Possiet (1886), professor Friedrich Fromhold Martens (1901), riigivanem Konstantin Päts (1934), dirigent Neeme Järvi (2007), helilooja ja muusikaloolane Valter Ojakäär (2008), sõudja Jüri Jaanson (2009) ja pianist ja muusikapedagoog Arbo Valdma (2017).

Volikogu otsustas anda linna vapimärgi Jüri Kasele, Uudo Laanele, Rein Veidemannile ja Jüri Vlassovile, kelle aastatepikkune tegevus on positiivselt mõjutanud Pärnu arengut ja mainet.

Volikogu saalis räägiti taas parkimiskorrast. Uue eelnõu esitas Keskerakonna fraktsiooni liige Andrei Korobeinik. Volikogu majanduskomisjoni istungil see poolthäälte enamist ei saanud, aga kuna kuus komisjoni liiget hääletasid uue eelnõu poolt, otsustati see saata arutada volikogu suurde saali. 

Korobeinik soovitas eelnõu tutvustamisel selle poolt mitte hääletada ja kui toimus hääletamine ei toetanud enda esitatud eelnõu ka ise. Et eelnõu piisavat toetust ei saanud, seda teisele lugemisele ei saadetud. 

Päevakorras olid veel opositsiooni esindajate arupärimised kahele abilinnapeale, aga nendeni ei jõutud, sest volikogu kuuetunnine tööpäev sai enne läbi ja tahet pidada istungit päevakorra ammendumiseni volikogu saalis ei olnud. Arupärimistele pidid vastama abilinnapea Irina Talviste ja Ene Täht. Talvistele esitas Mai tänava uisuväljaku kohta arupärimise Andrei Korobeinik, Tähelt nõuab haridustöötajate streigi kohta selgitust Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni esimees Robert Kiviselg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles