Keskkonnaagentuur ja Eesti terioloogia selts kutsuvad kaardistama keldrites talvituvaid nahkhiiri

Pärnu Postimees
Copy
Nahkhiirtele meeldib talvituda keldrites, mis on kasutusel.
Nahkhiirtele meeldib talvituda keldrites, mis on kasutusel. Foto: Rauno Kalda

Juba teist aastat ootab keskkonnaagentuur koostöös Eesti terioloogia seltsiga (ETS) huvilisi osalema vabatahtlikus seires ning edastama infot talvituvate nahkhiirte kohta. Vaatlustulemusi oodatakse 1. veebruarist 5. märtsini.

Oma leidudest saab teada anda Loodusvaatluste nutirakenduses. Huvilistel on võimalus enne osaleda veebikohtumisel «Algaja nahkhiirevaatleja tarkuseminutid», kus tutvustatakse Eestis talvituvate nahkhiirte liike ning antakse juhiseid vaatluste tegemiseks.

Talve saabudes peavad nahkhiired tegema otsuse, kas rännata ebasoodsate tingimuste eest lõuna poole või jääda paikseks ning suikuda talveunne. Meie tosinast liigist viis on rändliigid, ülejäänud otsivad endale talvitumiseks sobiva koha Eestis. Seire eesmärk ongi uurida meil talvituvate nahkhiireliikide levikut ja hinnata keldrite olulisust talvituspaigana. Vabatahtlikus seires osalemine annab võimaluse õppida tundma liike ning panustada oma kodukoha looduse uurimisse ja selle heasse käekäiku.

Üks keskkonnaagentuuri põhiülesandeid on koguda infot keskkonnaseisundi, sealhulgas liikide leviku kohta ning jälgida arvukuse muutusi. Nii seiratakse riiklikult igal talvel meie suurimaid nahkhiirte talvituskolooniaid Piusal, Väänas ja mujal. Suurtesse koobastesse kogunevad talvel sajad või isegi tuhanded tiivulised imetajad, et pime ja külm aeg turvaliselt mööda saata. Vabatahtlikelt oodatakse infot just nende liigikaaslaste kohta, kes otsivad talvitumiseks mõne privaatsema koha, näiteks keldri.

Keskkonnaagentuuri peaspetsialist Christel Rose Bachmann soovitab nahkhiirte vaatlusele minnes haarata kaasa taskulamp, et hoolikalt üle vaadata kõik seinad ja lagi, sealhulgas õõnsused ja praod. «Leides looma, püüdke ise kiiresti määrata liik või tehke temast foto, et saaksime hiljem aidata liiki kindlaks teha,» juhendas Bachmann ja kinnitas, et põgus keldriskäik ning nahkhiirest välguga foto tegemine ei häiri looma talveund.

Keegi ei pea vaatluse esitamise järel kartma, et nende kelder (loodus)kaitse alla võetakse ja sinna enam minna ei tohi. Nahkhiirtele sobivad hästi just kasutusel keldrid ehk sellised, mille eest kantakse hoolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles