Video Kuidas remontida arstiriista, kustukummi ja kisselli abil ajahambast puretud paberit?

Copy
Pärnu muuseumi restauraator-konserveerija Triin Tammann saab hakkama nii päevinäinud paberi, puidu, metalli kui tekstiili taastamisega.
Pärnu muuseumi restauraator-konserveerija Triin Tammann saab hakkama nii päevinäinud paberi, puidu, metalli kui tekstiili taastamisega. Foto: Mailiis Ollino

Ühel päeval jõudis juhuse läbi toimetusse märjaks saanud pudelikiri, milles peitunud pabereid oli mitu korda kokku volditud ning mis olid niiskusega lagunenud ja paraja puntra moodustanud. Pärnu muuseumi restauraator-konservaator ja koguhoidja Triin Tammann asus seda ajakirjaniku palvel taastama. Protsess osutus põnevaks ning ta soostus vanade kirjade ja raamatute taastamise nippe lugejaga jagama.

Vana piiblit või lakast leitud toimikuid saab kuivpuhastada igaüks. Seda tuleks teha kinnastega, sest töö on Tammanni kirjelduse kohaselt üsna räpane. "See on selline lihtne töö, aga sul on vaja kohta, kus seda teha. Kui paberil on juba hallitus, siis tuleb pinnad piirituselahusega desinfitseerida," selgitab Tammann, miks ta ei kujuta ette selle töö tegemist oma kodus. "Etanoolise vatitikuga tupsutades ja samal ajal kohvi juues tekib ruumi selline hõng, otsekui keegi jooks kohvi ja konjakit," märgib ta naerdes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles