Pärnus võeti omanikult ära 28 kassi

Pärnu Postimees
Copy
Abitus seisus kiisud elasid kambakesi ühetoalises korteris.
Abitus seisus kiisud elasid kambakesi ühetoalises korteris. Foto: PTA

Põllumajandus- ja toiduamet võttis loomapidajalt ära 28 kassi ning paigutas nad varjupaika.

Põllumajandus- ja toiduameti Lääne regiooni juhataja Egon Paltsi sõnade kohaselt saabus ametile vihje, et loomade elu ja tervis võib olla ohus. Teataja kahtlustas, et kasse ei ole mitme päeva jooksul keegi hooldamas käinud. Amet üritas loomade omanikuga korduvalt ühendust võtta, kuid edutult.

"Omanik ei võimaldanud ametnike juurdepääsu loomadele ning kuna oli alust arvata, et loomade elu ja tervis võib olla ohus, rakendati korterisse sisenemisel korrakaitseseadusest tulenevaid erimeetmeid. Korteris oli tunda tugevat väljaheidete haisu, põrand oli väljaheidetega määrdunud ja esmasel vaatlusel paistis ühetoalises korteris olevat üle 20 kassi," selgitas Palts.

Kassid on Varjupaikade MTÜ loomade heaolu keskuse hoole all. Varjupaigas vaatas loomaarst kassid üle ja tuvastas hulga terviseprobleeme ja mitmel neist tiinuse.

Ühele kassile tuleb tagada vähemalt üheruutmeetrine ala, kusjuures ruumi pindala peab olema vähemalt viis ruutmeetrit. Pidades suurel hulgal kasse väikesel alal, võib olla häiritud loomade heaolu ning mõningatel juhtudel võib see ohustada nende elu ja tervist. Kitsastes tingimustes elades võib suureneda loomade stressitase, mis omakorda tõstab konfliktide tekke riski.

Olenemata loomade arvust tuleb nende tervist ja heaolu kontrollida regulaarselt, tagada neile vajalik hoolitsus ning vajadusel võimaldada veterinaarabi. "Loomi rühmas pidades tuleb tagada kõigile neist peitumis- ja varjumiskoht ning üheaegne ligipääs söögile ja puhtale joogiveele. Samuti peab olema võimalus eraldada teiste vastu agressiivsed loomad," lisas Palts.

Pidades koos emaseid ja isaseid, on soovimatute poegade vältimiseks soovituslik loomad steriliseerida või eraldada nad üksteisest. Loomi pidades ei ole oluline neljajalgsete hulk, vaid tuleb tagada nende heaolu ja võimalus rahuldada liigile omaseid käitumisvajadusi. Juhul kui looma pidamine käib üle jõu, tuleks otsida abi ning vajadusel leida loomale uus kodu, kus tema heaolu oleks tagatud.

Juhul kui märkate looma, kelle elu ja tervis võib olla ohus, teavitage sellest põllumajandus- ja toiduametit meilil vihje@pta.agri.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles