Annetajad on suurpõgenemise mälestusmärgi rajamist heldelt toetanud

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Suurpõgenemise mälestusmärgi rajamise eestvedajad Aadu Allpere ja Kristi Vuht-Allpere käisid skulptor Elo Liivi (vasakul) ja Pärnu abilinnapea Ene Tähega (paremal) tulevase ausamba asukohta üle vaatamas.
Suurpõgenemise mälestusmärgi rajamise eestvedajad Aadu Allpere ja Kristi Vuht-Allpere käisid skulptor Elo Liivi (vasakul) ja Pärnu abilinnapea Ene Tähega (paremal) tulevase ausamba asukohta üle vaatamas. Foto: Ketlin Hamburg

Pärnu jõe äärde Kesklinna silla kõrvale kavandatud, 80 aasta tagusele suurpõgenemisele pühendatud mälestusmärgi tarvis talvel alanud annetuskampaania on läinud üle ootuste hästi: kogutud on 72 000 eurot ja skulptor Elo Liivi töökojas valmiv taies võtab kuju.

Liiv on käte voolimisega finišisirgele jõudnud ja õige pea plaanib ta võtta negatiivvormi, mille sisse asutakse keevitama roostevabast terasest detaile.

Kui esialgu plaaniti graniitalusel asetsev ligemale nelja meetri laiune ja 1,6 meetri kõrgune skulptuur valmistada alumiiniumist, siis nii autor kui tellija tulid mõttele, et õhulise metall-konstruktsiooni võiks valmistada hoopis roostevabast terasest, mis on ilmastikukindlam, kergemini hooldatav ja näeb matiks töödelduna väärikas välja.

“Mida rohkem materjalivalikul roostevabale terasele mõtlesin, seda rohkem hakkas see mulle meeldima,” tõdes Liiv.

Skulptori sõnutsi saavad vormid juuli keskpaigaks valmis ja augusti alguses võiks alustada keevitust. Kui kõik sujub, on taies augusti lõpuks valmis. Siis tuleb kinnitada see graniitalusele, mille valmistab ette Tori vallas Randiväljal tegutsev Levikivi kivikoda.

USAs Atlantas elava ülemaailmse Eesti kesknõukogu (ÜEKN) esindaja Kristi Vuht-Allpere sõnutsi on suurpõgenemise mälestusmärgi tarvis 72 000 eurot kogunenud üle maailma tehtud annetustest vaid mõne kuuga.

Ligemale veerand skulptuuri valmistamiseks annetatud rahast on kogutud USAs, aga annetajaid on olnud ka Austraaliast, Kanadast ja Eestistki, kust mõne kuuga laekus MTÜ Tammepuu kogumiskontole ligemale 3200 eurot.

“Uus eesmärk on saada kokku 80 000 eurot,” ütles Vuht-Allpere, kes loodab panustajate ritta lisanduvat Ühendkuningriigi ja Rootsi annetajaid. Ta lisas, et kui raha mälestusmärgi püstitamisest üle jääb, luuakse fond, mille kaudu välja anda suurpõgenemise lugu rääkivaid trükiseid või korraldada teemakohaseid üritusi, talletamaks ajaloolist mälu.

Tagasi üles