GALERII Avatud talud: mida kaugemale sõidad, seda põnevama paiga leiad

Lääneranna vallas Paatsalu kandis rannikul võtab kaheksandat aastat järjest avatud talude päeval külalisi vastu Kahvatu kõrtsi talu, mille hoovis saab ringivaatamise kõrval mekkida ja kaasa osta kogu naabruskonna tooteid.

Esimesed külalised, kes puude vilus kohvikus kiluvõileiba ja Napoleoni kooki naudivad, on Tori vallast. "Väga head olid," kiidab pereema Sirle. Avatud talude päeval on nad varasematel aastatel tavaliselt külastanud oma tuttavate talu. "Mõtlesime, et tuleme see aasta kuhugi natuke kaugemale." Pere on järgmiseks sihtkohaks võtnud samuti Lääneranna vallas asuva Ranna rantšo.

Kahvatu kõrtsi talu perenaise ökoloogiadoktor Angelika Portsmuthi jutu järgi on neil 19 hektarit rohumaad, millelt saadav silo läheb Vatlasse piimakarja söötmiseks. Esimene niide on juba tehtud, teine ilusasti kasvab, metsporgand õitseb põllu peal, osutab perenaine.

Portsmuth ise kasvatab 20 sorti kartulit, millest paljud on pärandsordid. Pudruks passib hästi näiteks "Jõgeva kollane", mis keeb hästi muredaks. Leidub ka värvilisi kartuleid, mis on toredad ahju panna. "Tahan ise oma toitu kasvatada, et oleks mahe ja puhas ja et lapsed näeksid, kuidas asi kasvab," sõnab ta.

Tagasi üles