Pärnakaid nügitakse sõiduteedelt kergliiklusradadele (1)

Copy
Projekti "Cycle4Climate" avakohtumine toimus juunis Rootsis Gävles.
Projekti "Cycle4Climate" avakohtumine toimus juunis Rootsis Gävles. Foto: Pärnu linnavalitsus

Pärnu linnavalitsus teatas, et võtab osa rahvusvahelisest projektist “Cycle4Climate”, mille siht on kasvatada jalgrataste ja muude kergliiklusvahendite kasutajate protsenti.

Projekti käigus tehakse koos Tartu ülikooli ja Rootsis asuva Gävle kõrgkooli teadlastega liikuvusuuringuid. Info kogumiseks soetab Pärnu linnavalitsus kaks mobiilset liikluskaamerat. Kaamerad pannakse püsti oktoobriks ning need hoiavad silma peal kõikidel liiklejatel: nii jalakäijatel, ratastel kui eri klassi sõidukitel. Sellise uuringu abil saadakse infot ka selle kohta, kuidas uue silla valmimine ja sellega seotud taristu täienemine liiklemist muudab.

Veel enne kaamerate paigaldamist tähistatakse sama projekti raames Euroopa liikuvusnädalat. See toimub 16.–22. septembril. Mida siis ette võtta, pole veel lõpuni selge. Pärnu linnavalitsuse avalike suhete teenistuse juhataja Anu Juurma-Saks rääkis, et ametnikud kaaluvad näiteks ideekorjet, saamaks teada, milliseid kampaaniaid ja avalikke üritusi võiks Pärnus kergliikluse arendamiseks korraldada.

Ideed, kuidas saada rohkem inimesi kasutama keskkonnasõbralikumaid sõiduvahendeid, on oodatud kogu projekti käigus, mitte ainult liikuvusnädalal. Juurma-Saks julgustas linnaelanikke oma mõtteid temaga jagama e-posti teel (anu.juurma-saks@parnu.ee).

Algus on tehtud: juunis reisisid ametnikud Gävlesse projekti avakoosolekule. Seal said kõik osalejad ülevaate projekti “Cycle4Climate” tegevustest ning pandi paika edasised plaanid. Kahel päeval jagasid teavet ja tutvustasid end nii juhtpartner, partnerlinnad, ülikoolid kui ka Interreg Central Balticu sekretariaat. Omavalitsustest osalevad Pärnu kõrval Gävle, Espoo ja Riia.

Projekti eesmärgile aitavad linnavalitsuse arvates kaasa ka viimase aja Pärnu arendused: uue silla rajamine, Raba, Pargi, Supeluse, Aia ja Esplanaadi tänava jalg- ja jalgrattateede ehitus, aga ka Rail Balticu reisi- ja kaubajaama ehitamisega seotud ühenduste rajamine.

Projekt kestab selle aasta juunist 2027. aasta lõpuni.

Tagasi üles