Adven sai Vändra hakkepuidukatlamaja sarikad püsti

Copy
Uus Vändra katlamaja peaks valmis saama järgmise aasta suveks.
Uus Vändra katlamaja peaks valmis saama järgmise aasta suveks. Foto: Adven

Adven ehitab Vändrasse Turu tänavale 0,85megavatise hakkepuidukatlamaja, mis hakkab alevis toasooja andma tuleva aasta kevadest. Nüüdseks on hoonel sarikad püsti, septembri lõpuks tarnitakse põhiseadmed ja tõrgeteta töö tagamiseks vajalikud katsetused algavad järgmise aasta alguses.

​Vändras, kus veel mõni aeg tagasi kehtis Eesti kõige kõrgem toasooja piirhind, langetas Adven Eesti mullu augustis seda pea poole võrra ehk 130 euroni megavatt-tunni eest. Kui väiksem, Vanal tänaval asuv katlamaja töötab biokütusel, siis Vändra teise, ajutiselt põlevkiviõlil töötava katlamaja asendamine Turu tänaval takerdus pikka aega kinnistuprobleemidesse.

Biokütusel põhineva katlamaja ehitustöödega alustas Adven tänavu juulis. Praeguseks on rajatud gaasi-, vee- ja soojustorustik ning side- ja elektriühendused.

Uude asukohta toodi ka seni Jannseni tänaval paiknenud gaasikatel, mis tulevikus jääb täitma tipukoormuste katmise ja reservkütte pakkumise funktsiooni. "Paigaldasime oma teenistust jätkava gaasikatla juba ära – kohe, kui küttehooaeg algab, saame elanikke soojaga varustada juba uuest asukohast. Algav kütteperiood peaks olema viimane, mil piirkonnas põhiküte tuleb veel gaasist," selgitas Adven Baltikumi projektide direktor Priit Tiit.

Edaspidi jäävad Vändra elanikele toasooja pakkuma kaks biokütuse katlamaja: väiksem Vana tänaval ja uus, võimsam Turu tänaval. Tiidu sõnade kohaselt otsiti lahendust tänapäevaseks ja võimalikult keskkonnahoidlikuks soojavarustuseks pikka aega.

Uude asukohta toodi ka seni Jannseni tänaval paiknenud gaasikatel, mis tulevikus jääb täitma tipukoormuste katmise ja reservkütte pakkumise funktsiooni.

"On hea meel, et omavalitsuse abiga saime lõpuks sobiva krundi. Uuel katlamajal on keskkonnaaspekti kõrval teisigi plusse: eri kütuste kasutamine suurendab varustuskindlust ja stabiliseerib suured hinnakõikumised," lisas Tiit. Uus katlamaja on täisautomaatne.

Septembri lõpuks jõuavad kohale hakkepuidukatel ja kütuselao seadmed. Seejärel toimuvad seadmete paigaldustööd ning aasta alguses katlamaja katsetused. Toasooja peaksid elanikud uuest katlamajast saama tuleva aasta kevadest. Hakkepuitu plaanib Adven hankida võimalikult palju kohalikelt tarnijatelt piirkonna lähistelt.

Järgmise kolme aasta jooksul on Advenil kavas renoveerida ka katlamajaga seotud võrku, et tagada veel tõhusam ja töökindlam soojavarustus.

Katlamaja rajamiseks investeerib Adven 1,3 miljonit eurot, millest 340 000 euroga rahastab projekti keskkonnainvesteeringute keskus.

Adveni kõrval toetas Põhja-Pärnumaa vallavalitsus projekti 237 000 euroga ning ehitas juurdepääsutee katlamajani. Ühes sellega lisandus Rukkilille lasteaiale uus parkla ning turvalisemaks liiklemiseks ehitati välja kergliiklustee.

Uus katlamaja hakkab Vändra alevis toasooja andma 240 korterile, samuti kütab see postkontorit, lasteaeda ja vallavalitsust.

Tagasi üles