Kohtingu-Juliat valdavad segased tunded

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julia Rinso ehk nüüdsest tuntud ka kui kohtingu-Julia.
Julia Rinso ehk nüüdsest tuntud ka kui kohtingu-Julia. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Internetioksjonile endaga kohtingu enampakkumisele pannud 19aastane Pärnu tüdruk Julia Rinso tunneb end kahetiselt: ühtpidi on päriselus töötu ja peaaegu kodutu neiu saanud hakkama kiiresti laiali läinud naljaga, teistpidi ärritab teda meedia loodud kuvand temast.

"Kui vaatan, mis Õhtuleht minust kirjutas, tunnen end küll nagu Eesti kuulsaim lits," ütles Julia vabaajaportaalile 24tundi. "Tegelikult ei ole ma üldse selline, nagu Õhtuleht mind kujutas, ja ma ainult naeran nende kirjutise üle. Tegelikult ei maksa kohtingule tulijal minult mingeid intiimteenuseid küll oodata."

Teistpidi jälle on tüdruk ootamatust kuulsusest justkui ikka natuke meelitatud ka.

"Praegu ma natuke kardan õues käia, et äkki tuntakse ära, kuigi need pildid seal kohtingu pakkumise juures on siiski üsna koledad," leidis neiu. "Ei saagi aru, miks see inimestele nii väga korda läheb."

Kohtingule ootab arukat noormeest

Kogu oksjoninali saanud aga alguse ühel tavalisel õhtupoolikul, kui Julia tšättis MSNis oma sõbra Oliveriga. Sealt tekkinudki idee, et huvitav, mis siis saab, kui panna Osta.ee keskkonda oksjonile kohting.

"Rääkisime seda üsna nii naljatades ja ega mina mõelnud, et Oliver selle kohe ära teeb," tunnistas Julia. "Kui hommikul teada sain, et ta oligi mu oksjonile pannud, olin ikka pahane küll. Eriti õudne tundus asi siis, kui see üle meedia pommuudisena laiali läks. Täna võtan asja juba märksa rahulikumalt."

Tüdruk loodab, et Osta.ee oksjoni võidab mõni piisavalt arukas noormees.

"Minu jaoks polegi oluline, et peab kohe tingimata mõnda kallisse restorani minema," selgitas Julia. "Võime ka lihtsalt pargipingil istuda ja niisama filosofeerida. Kuulsin, et Pärnu noorte kunstnike ringkonnas tahab üks kutt oksjonit hirmsasti ära võita, et kinkida siis kohting minuga ühele oma tagasihoidlikule sõbrale sünnipäevaks. Mulle see isegi sobiks, sest kunstnikud on väga lahedad inimesed."

Nali naljaks. Rinso märgib, et eks noorus ongi aeg, millal tuleb kõik lollused ära proovida. Sellepärast peab tüdruk end ka kergelt hipilikuks.

"Kunagi tahaks välismaale minna ja võimalikult paljudes riikides elada," tõdes neiu. "Elaks näiteks kümme aastat kümnes erinevas riigis ja õpiks sealset kultuuri ja tutvuks elu-oluga. Abiellumise peale ma praegu küll ei mõtle, kuigi ettepanekuid on tehtud!"

Ema viskas kodust välja

Eraelus ei ole Julial tegelikult siiani eriti vedanud. Saanud vaevalt 18, tõstis ema ta tüdruku jutu järgi tänavale.

"Õppisin Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumis, mis on päris raske ja kõrge tasemega kool," meenutas Julia. "Ma ei saanud koolis päris hästi hakkama. Otsustasin väljaviskamist ennetada ja jätsin ise kooli pooleli. See mu emale ei meeldinud ja sellest kodus probleemid hakkasidki. Ta hoiatas mind juba pool aastat enne 18. sünnipäeva, et nii kui täisealiseks saan, viskab ta mind välja."

Pärast kodust välja viskamist on Julia elanud kus juhtub.
"Kui mul on nädal aega kodu, on isegi hästi läinud," tunnistas tüdruk. "Vahel tuleb uus elamispaik otsida iga paari päeva tagant. Mõni õhtu ongi tunne, et kui leian magamiskoha, on päev korda läinud."

Hetkel ööbib Julia oma sõbranna Hanna juures. Hanna märgib, et ta ema ei olnud sellele vastu, et Julia nende juurde kolis, kuid ta ei tea, mis saab siis, kui emani jõuab Julia ümber toimuv meediakära.

Emaga leppimist Julia ei usu.

"Ma ei saagi aru, miks ta nii käitus, sest ma ei olnud eriline väljas käia, ilmselt oleme lihtsalt mõlemad rasked inimesed," arvas tüdruk. "Teisedki on öelnud, et mulle meeldivat inimesi närvi ajada. Olevat vahet väga tüütu."

Üritab kuidagi hakkama saada

Nagu neiul pole haridust ja kodu, ei ole tal ka tööd. Kuidas ta hakkama on saanud, ei oska Julia täpselt seletadagi.

"Eks on elatud niimoodi peost suhu," ütles Rinso. "On olnud aegu, kus ma olen olnud ikka väga kõhna. Praegu üritan elatusraha taotleda."

Neiu on proovinud küll erinevaid töökohti mõnda aega, kuid kõik on mingil põhjusel sobimatuks osutunud.
"Viimasest töökohast loobusin, sest otsustasin tagasi kooli minna ja töögraafik ei sobinud koolis käimisega üldse," nentis Julia. "Tagantjärgi paistab, et eks see töökohast loobumine vist natuke rumal otsus oli."

Muuhulgas üritas Julia mõnda aega tagasi ka ajakirjanikuks saada ja tegi koostööd Pärnu Postimehe noorteküljega "Patarei". Rinso sulest on ilmunud üle kümne artikli. Kuid seegi asi jäi toona katki, sest neiu kuulas liialt teiste inimeste arvamust.

"Tegelikult oli mul isegi vahepealmõte minna pärast gümnaasiumi ülikooli meediat või psühholoogiat tudeerima," avas neiu. "Aga siis hakkas üks tuttav mulle seletama, et ma olen andetu ja mu artiklid on kuivad ja igavad. Ju võtsin seda jälle liiga hinge ja lõin käega. Mida ma pingutan, kui kõik mind nii andetuks peavad."

Interneti oksjonilt saadava raha otsustas Julia annetada Pärnu kodutute loomade varjupaigale.

"Loomulikult oleks mul omal seda raha märksa rohkem vaja," kinnitas tüdruk. "Aga meedias on jäänust minust millegipärast nii halb mulje, et otsustasin siis oma maine parendamiseks midagigi head teha. Ja eks varjupaigal on ka alati raha vaja. Aga kui palju ollakse nõus kohtingu eest maksma, selle kohta ei osanud ma midagi arvata. Tuleb, palju tuleb."

Tulevikku vaatab Julia siiski positiivselt ja peab hetkel kõige tähtsamaks kool ära lõpetada. Pärast seda on kindlasti võimalusi rohkem.

Julia Rinso kerkis meedia huviorbiiti teisipäeval, kui ERR uudised kirjutasid 19aastasest Pärnu tüdrukust, kes pani internetikeskkonda Osta.ee oksjonile kohtumise endaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles