Rannarahvas peab laupäeval räimefestivali

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeval toimub Tõstamaa vallas Lao kalasadamas taas õppepäev “RäimeWest”. Päeva eesmärk on tutvustada rannakalandust ning jagada teadmisi kohalikust kalakultuurist nii kaluritele, kohalikele inimestele kui külalistele.

Ennelõunal võib Jüri Tensoni juhendamisel labori mikroskoobi all näha oma silmaga rannikumere floorat-faunat. Ihtüoloog Heli Špilev annab ülevaate Läänemere räimepopulatsiooni arengust-elust.

Lõunatundidel tutvustavad Eesti kokanduse grand old man Dimitri Demjanov ja Eesti kulinaaria instituudi kalaakadeemia räime uudseid kasutusnippe ja maitsekooslusi tänapäeva toidukultuuris.

Pealelõunal õpetab pitsimeister Eeva Talts tegema fileepitsi, mis annab vanadele kalavõrkudele uue hingamise.

Politsei- ja piirivalveamet ja Pärnumaa vabatahtlikud merepäästjad tutvustavad päästevahendeid ja räägivad ohutust käitumisest merel ja rannas. Kohale tuleb tuuker.

Toimub räimetoidukonkurss, kus hinnatakse nii loomingulist kui traditsioonilist ja selgitatakse välja parim suitsuräim, parim soe räimetoit ja parim külma laua räimeamps.

Taas on avatud arvukalt töötube, kus saab õppida kuduma kalavõrku, kala puhastama ja fileerima, räime soolama ja suitsutama.

Varbla muuseum näitab oma kogudes leiduvaid vanu kalapüügivahendeid. Kihnu muuseumi kalapüügiteemalistest fotodest on avatud näitus.

Kihnu mereselts pakub võimalust teha kirkkovene’ga tiir merel. Lohesurfarid näitavad oma varustust ja oskusi.

Päev läbi jagub põnevat tegevust lastelegi: tüdrukud saavad meisterdada käsitöötoas ja poisid valmistada endale kalapüügiriistu. Avatud on mängunurk.

Päeva kaluri- ja kalateemalise muusikalise poole eest hoolitsevad ansambel Untsakad ja romantilise rannatee äärsete valdade taidlejad.

Eelmisel aastal toimunud õppepäeval osales üle 1000 huvilise.

Õppepäeva “RäimeWest” korraldavad mittetulundusühingud Peerni Sadamaarendus ja Ilusa Manilaiu Eest koostöös kohalike kalurite, turismiettevõtjate ja paljude kohalike asutuste-organisatsioonidega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles