Urve Krause: Tagasihoidlikkus on koolirahva voorus

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Kuninga tänava põhikooli direktor Urve Krause.
Pärnu Kuninga tänava põhikooli direktor Urve Krause. Foto: HENN SOODLA/PRNPM/EMF

Eesti iseseisvuspäeval Jõhvi kontserdimajja presidendipaari kätlemise tseremooniale kutsutute seas oli rida pärnakaidki, teiste seas Pärnu Kuninga tänava põhikooli direktor Urve Krause, kes kutse vastuvõtule sai kui 2008. aastal presidendi kultuurirahastu hariduspreemia pälvinu.

Urve Krause, kas osalesite sellisel pidulikul tseremoonial esimest korda?

Seda küll. See oli tore kogemus. Soovin, et paljud eestlased võiksid sellest osa saada. Ma pole ehk kõige õigem inimene vastuvõttu kirjeldama. Ehk tuleks muljeid küsida teiste Pärnu piduliste käest. Koolirahvas on tagasihoidlik.

Eelmisel sügisel hariduspreemiat vastu võttes olin Kadrioru lossis, koos minuga veel kaks premeeritut. See oli mõnus suhtlus presidendi ja kultuurirahastu esindajatega. Toomas Hendrik Ilves tundis tõeliselt huvi, kuidas koolil läheb.

Kuna president oli vabariigi 90. aastapäeva suurüritustel Pärnus olles külastanud meie kooli, olime varem juba koolis kohtunud. Samuti presidendiproua Evelin Ilvesega. Need on olnud meeldivad, inimlikud, hästi tagasihoidlikud ja soojad kohtumised.

Kas teid lõi pahviks vastuvõtu pidulikkus, tualettide ja soengute üleküllus, see, mida rahva seas nimetatakse pingviinide paraadiks ning mida telerite vahendusel hoolega jälgitakse? Kas tekkis mõte, et mida küll selga panna, et mitte seltskonnaajakirjanike hammaste vahele sattuda?

Kindlasti on tagasihoidlikkus, stiil ja rahvuslikkus need, mis vastuvõtul tooni andsid. Oli rahvuslikke kostüüme, tikandeid, ostetud ja õmmelda lastud ballikleite, oli glamuuri, õhulisust ja kuldkingakesi. Oli kõike.

Kooliinimesena ma sulgesid ega sabasid ei kanna, see pole minu stiilgi. Pigem tagasihoidlikkus, käsitöö, rahvuslik tikand. Sellega võib olla kindel, et ehk ei satu pressi liigse tähelepanu alla.

Olen isegi varasematel aastatel telerist neid vastuvõtte jälginud. See on üsna põnev. Saab väga hea ülevaate meie tekstiili- ja moekunstnike loomingust. Eks ole see ju moedisaineritele koht, kus oma loomingut eksponeerida. Nagu näitus! Ja kui kunstnikud on leidnud sobivad kenad modellid, siis miks mitte!

Direktoril tuleb olla sageli saalitäie rahva ees - seega avalikkuse tähelepanuga kaasnevaid kogemusi teil jagub.

Koolirahvas rõivastub küllalt tagasihoidlikult, kindlasti ei kanna õpetajad sügavat dekolteed, väljakutsuvat meiki ega uhket soengut. Meil tuleb olla lastele eeskujuks selles suhtes, mis on töö-, mis pidurõivas.

Kas kätlemisjärjekorras tekitas sahinaid asjaolu, et ajakirja Playboy kaanetüdruk riigi esipaari vastuvõtul osales?

Ei, seda ma küll ei kuulnud. Vesteldi pigem presidendi kõne teemadel ja kiideti paikkonna olemust peegeldavat tõeliselt head kontserti. Evelin Ilves nägi välja jätkuvalt väga kena, sarmikas, väga ilusa disainitud tualetiga. Võiks säilida respekt riigi esipaari suhtes ja pidada isiklike arvamustega nende aadressil piiri.

Mulle on praeguse presidendi juures väga sümpaatne see, et ta pöörab rohkem tähelepanu tavalistele Eesti kodanikele – inimestele selles piirkonnas, kus ta vastuvõttu teeb ja paraadi peab. Mitte niivõrd poliitikutele.

Olite Jõhvi kontserdimajas esimest korda?

Jah. Läksin vastuvõtule koos pojaga, ta nõustus kaasa tulema. Jõhvi kontserdimaja on kena. Vesteldes seal Marika Priskega, kes ka Pärnust pärit, leidsime, et Pärnu kontserdimaja on ikkagi ilusam. Kodukandi vaim lõi välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles