Euroopa Liidu toiduabi on jõudnud kohale

Annika Poldre
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnumaale on jõudnud Euroopa Liidu toiduabi, mis tänavu sisaldab peale kuivainete rapsiõli, meie maakonnas tegeleb toiduabiga kuuendat aastat Eesti Punase Risti Pärnumaa selts.

Seltsi sekretär Hiie Lainela ütles, et kaup toodi tänavu lühikese ajaga kohale. Veo eest kandis hoolt riigihanke võitnud AS Tartu Mill. Omavalitsused esitasid Pärnumaa Punasele Ristile oma koguste taotlused möödunud kevadel, lõplikud kogused otsustas abi korraldav põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet (PRIA).

Lainela teatel saadi jahu ja makarone tellitust veidi vähem, seevastu neljaviljahelbeid ligi poole rohkem. Kokku sai Punase Risti selts, mis tellib toiduabi nii maakonnale kui linnadele, 82 304 kilogrammi makarone (sarvekesed), 114 388 kilo helbeid, 91 168 kilo jahu ja 60 742 liitrit rapsiõli liitristes pudelites.

Pärnu linna tuli 84 tonni kuivaineid ja üle kuue tonni toiduõli. Linnas vajab toiduabi umbes 1000 vähekindlustatud peret, eelkõige on need toimetulekutoetuse saajad. Toiduabi jagab linnavalitsuse sotsiaalosakond. Abivajaja peab kõigepealt pöörduma oma piirkonna hoolekandekontori sotsiaaltöötaja poole, et taotleda toiduabi saamiseks suunamiskirja. Selle kirjaga saab kauba kätte Suur-Sepa 16 kolmapäeviti.

Valdadesse on toidukraam kohale jõudnud või jõuab peagi. Seitsme valla kogused viidi esialgu Audrusse, kus on suurem laopind. Kraami väljajagamise aja otsustavad omavalitsused. Paljud neist puhkavad juulis ja kui vallas on vaid üks sotsiaaltöötaja, algab toiduabi jagamine tõenäoliselt augustis, oletas Lainela. Samuti jääb omavalitsuste otsustada, kui kiiresti kaup välja jagada, sest osal on säilimisaeg aasta, osal kaks aastat. Toiduabi saavad toimetulekuraskustes inimesed, kelle vajadused on kohapeal sotsiaaltöötajatel teada.

Järgmisel aastal laieneb toiduabi valik: peale seniste kuivainete sai tellida riisi, mannat, suhkrut, tatart ja lihakonserve.

Pärnumaal on nagu varemgi toiduabi tellinud ka lasterikaste perede liit. Liidu juhatuse esimehe Pille Kuldsaare jutu järgi loodavad nad saada esimese koguse makarone eeloleval esmaspäeval. Kuna liidul polnud kuu alguses vaba laoruumi, lükkus kauba saamine juuli lõppu. Pärnumaa lasterikaste perede liidu nimekirjas on 194 peret.

Euroopa Liidu toiduabi tuli tänavu Eestisse kuuendat aastat, seda rahastab Euroopa Komisjon. Abi jaotatakse heategevusorganisatsioonide kaudu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles