Ülejõe gümnaasium valmistub muusikalavastuseks

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülejõe gümnaasiumi koorilauljatel on peale laulmise kontserdil “XX sajandi muusikaeksam – vinüülist MP3ni” vaja laval üsna palju liikuda-tantsida.
Ülejõe gümnaasiumi koorilauljatel on peale laulmise kontserdil “XX sajandi muusikaeksam – vinüülist MP3ni” vaja laval üsna palju liikuda-tantsida. Foto: Urmas Luik

Pärnu Ülejõe gümnaasiumi muusikud ja lauljad löövad kaasa septembris Tallinnas, Tartus ja Pärnus etenduvas muusikalises lavastuses “XX sajandi muusikaeksam – vinüülist MP3ni”.

Suurejoonelise kontserdi ettevalmistamisel ühendavad oma jõud ja paremad muusikud Tallinna Gustav Adolfi, Tartu Miina Härma ja Pärnu Ülejõe gümnaasium. Kaheosalisel lava-show’l kõlab üle 30 maailmas tuntud ja armastatud muusikapala eelmise sajandi pop- ja rokkmuusika suurkujude loomingust. Oma lemmiklugusid kuulevad nii ansamblite The Beatles, Pink Floyd, Queen ja Led Zeppelin austajad kui ABBA ja Baccara fännid.

Kontserdil esinevad tuntud Eesti lauljad kõrvuti ligi 100 andeka noore laulja-muusikuga.

Zombi’d laval

Nädalavahetusel harjutasid Ülejõe gümnaasiumi koorilauljad Michael Jacksoni “Thrilleri” saatel hoolega tantsusamme, treenijateks kontserdi lavastajad-koreograafid Kristjan Rohioja ja Mari-Liis Pruul. Noored, kes kehastuvad “Thrilleris” zombi’deks, pühkisid joogipausi ajal higi ja kinnitasid, et nii Jacksoni lugu kui ülejäänud kontserdi hitid tunduvad väga ägedad, olgugi loodud eelmisel sajandil.

“Vaadake kodus YouTube’ist kindlasti “Thrilleri” videot, täpselt sama me ei tee, aga stiil on sarnane,” ärgitas Rohioja noori Jacksoni suurepärase tantsustiiliga tutvuma.

Pruuli sõnade kohaselt lavastatakse kontsert teatraliseeritud rännakuna läbi muusikaajaloo. Eri kümnenditest pärinevad muusikapalu seovad tervikuks tantsuliikumised ja etüüdid.

Ülejõe koolist esineb lavastuses peale popkoori viieliikmeline bänd, mille muusikuid valmistab kontserdiks ette Marek Talts.

“Bändis on kolm kitarristi, bass ja trummar. Mängime viis lugu solistidega ja neli teiste koolibändidega koos,” rääkis Talts. “Harjutame kevadest saadik ja ootame väga juba koostööd solistidega.”

Mitu kuud on laule harjutanud praegu tantsusamme õppivad koorilauljadki. “Kuna meie kool tõi eelmisel aastal lavale Queeni kontserdi, tegi sõpruskooli Gustav Adolfi gümnaasiumi juht meile ettepaneku 20. sajandi muusika kontserdil osaleda,” kommenteeris muusikaõpetaja ja ansambli Greip juht Fred Rõigas, kes Ülejõe gümnaasiumi poolt projekti veab.

Kontserdikava kohta jagus nii Taltsil kui Rõigasel vaid kiidusõnu. “Lood on küll vanad, aga noortele meeldivad, ja väga head seaded on tehtud,” ütles Rõigas, kes oma lemmikuna nimetas Queeni lugu “Show Must Go On”.

Noored kolmest koolist

Ettevõtmise koordinaatori Kristiina Pruuli sõnade järgi pärineb koolinoorte ühiskontserdi korraldamise idee Gustav Adolfi gümnaasiumi (GAG) direktorilt Hendrik Agurilt.

“Tegime GAGis kaks aastat tagasi kontserdi “Pink Floyd Tribute” ja saime sealt kindlustunde, et õpilastega saab sellises formaadis väga ägedaid ja professionaalsel tasemel asju korraldada,” rääkis Pruul. “Seekord kaasasime oma sõpruskoolid Tartust ja Pärnust, et projekt vaid GAGi-keskseks ei jääks.”

Ühise ajurünnaku tulemusel koostati kava ja võeti ühendust professionaalsete lauljatega, kes korraldajate arvates kõige paremini üht või teist hitti esitama sobisid.

Ivo Linna, Inese, Bonzo, Uku Suviste, Norman Salumäe, Birgit Varjuni ja Marten Kuninga kõrval astuvad kontserdil üles andekad noored, kes valiti välja märtsis üle-eestilisel konkursil.

Pärnust pääses solistide sekka Ülejõe gümnaasiumi neiu Liisa Veri, kes laulab Nirvana kultuslugu “Smells Like Teen Spirit”.

Peale andekate noorte kuuleb iga linna kontsertidel eri külalisesinejaid. Näiteks Tartus astub lavale linnapea Urmas Kruuse, kes esitab Led Zeppelini loo “Black Dog”. Tallinnas oodatakse laulma dirigent Eri Klasi, Pärnus on külalisesineja vokaalansambel Greip.

Igas linnas on laval oma kooli koor, kolme kooli bändid esinevad kõik igal kontserdil. Võimsaks tõotavad kujuneda neli lugu, kus bändid korraga müristavad.

Kontserdid toimuvad 1. septembril Tartus, 7. septembril Pärnu kontserdimajas ja 8. septembril Tallinnas. Liikumispuudega inimesed pääsevad kontserdile tasuta.

Lavastus

Muusikaline lavastus “XX sajandi muusikaeksam – vinüülist MP3ni”.

Pärnus 7. septembril.

Muusikaline juht Siim Aimla, lavastajad Mari-Liis Pruul ja Kristjan Rohioja.

Osalevad Pärnu Ülejõe, Tallinna Gustav Adolfi ja Tartu Miina Härma gümnaasium, Gustav Adolfi muusikakooli ja Tallinna Inglise kolledži vokaalansamblid, teatrikool TeatriPolygon, Georg Otsa nimeline Tallinna muusikakool, Tallinna 21. kool, Tallinna ühisgümnaasium ja reaalkool.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles