Audru nuiapea osutus muinasharulduseks (1)

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsist leitud nuiapea (vasakul) ja sügisel Papsaares avastatud nuiapea pärinevad ekspertide hinnangul 12.–13. sajandist.
Rootsist leitud nuiapea (vasakul) ja sügisel Papsaares avastatud nuiapea pärinevad ekspertide hinnangul 12.–13. sajandist. Foto: Ain Mäesalu

Audru vallas Papsaares leitud haruldane nuiapea võib ekspertide hinnangul pärineda 12.–13. sajandist ja teist niisugust pole varem Euroopas maapõuest nähtavale tulnud.

Muinsuskaitseameti arheoloogia vaneminspektori Nele Kangerti kinnitusel on mullusügisene leid sedavõrd eriline, et sellele pole siiani vastet leitud.

“Vähesed teadaolevad inimpea kujutisega nuiapead on kõik leitud Läänemere maadest, seega võib arvata, et leid pärineb samast ajajärgust,” selgitas Kangert. “Meieni on viimastel aastatel jõudnud mitu eksemplari, kuid Papsaares leitu on neist kõige eripärasem.”

Tartu ülikooli arheoloogi Ain Mäesalu kinnitusel on Euroopast varem leitud vaid kaks nuiapead: 19. sajandil avastati Rootsist ja Norrast nuiapead, mida avalikes väljaannetes on üksnes paari lausega tutvustatud.

“Papsaare leid on täiesti unikaalne, sest peale kahe inimnäo on sel ainulaadsed kuuelehelised poolkerad,” selgitas arheoloog. Mäesalu sõnutsi pole varem õnnestunud ühelgi mujalt leitud nuiapeal selliseid elemente märgata. Leid on kujult eriline, valatud pronksist, kahel küljel on inimpea kujutis ja nende vahel kumeras kühmud.

Tegemist on ligemale viiesentimeetrise ja 217 grammi kaaluva nuiapeaga, mis arheoloogi hinnangul võis olla väepealiku või üliku võimusümbol.

Mäesalu andmetel pole Papsaare leid unikaalne ainult Eestis, vaid kuulub kogu Euroopa rariteetsete nuiapeade hulka. Leid jõuab tuleval sügisel Pärnu muuseumi arheoloogiliste leidude näitusele, kus huvilised saavad seda oma silmaga näha.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles