Käsitöölised lustivad mardilaadal

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Maarja-Magdaleena gildis tihti lastele töötubasid korraldav Kati Vaas on üks paljudest suvepealinna käsitöölistest, keda näeb nädalavahetusel mardilaadal.
Pärnu Maarja-Magdaleena gildis tihti lastele töötubasid korraldav Kati Vaas on üks paljudest suvepealinna käsitöölistest, keda näeb nädalavahetusel mardilaadal. Foto: Urmas Luik

Homseni toimub Tallinna Saku suurhallis Eesti käsitööliste suursündmus – mardilaat, millelt leiab sadade kauplejate seas tooteid ja muljeid vahetamas mitukümmend pärnumaalast.

Pärnu Maarja-Magdaleena gildi tekstiilikunstnik Kadri Rebane rääkis, et gildist on mardilaadal 15 meistrit, kohal on käsitöölisi linnast ja maakonnastki. Rahvariietega püüavad laadal pilke kihnlased.

“Mardilaat on käsitööliste jaoks tähtsündmus, kuhu tulevad kokku parimatest parimad, ja see on võimalus kauba müümise kõrval vahetada kogemusi ja areneda,” teadis Rebane. “Laat on veidi käsitöömessi mõõtu, mille raames toimuvad eri ettevõtmised ja siin leiab aset omalaadne õpipoiste börs ehk noored, kes õpivad käsitööd, otsivad meistrit, kelle juurde praktikale minna.”

Kunstniku kinnitusel toovad käsitöölised mardilaadale näha oma uudistooted ja laada korraldajad korraldavad igal aastal suisa uudistoodete konkursse, mille võidutööd on üleval Eesti rahvakunsti ja käsitöö liidu kodulehel internetis.

“Mardilaada raames toimuvad raamatuesitlused ja on hea tõdeda, et Maarja-Magdaleena gildi liikmed on olnud osalised uute raamatute väljaandmisel,” lisas Rebane. “Meie ketrajad olid kaasautorid villatöötlemise käsiraamatu koostamisel. Gildi viltija Raina Subi esitles siin oma viltimisteemalist raamatut “Villapallist villapildini”.”

Rebase sõnade kohaselt on rahva huvi laada vastu suur. “Praegu on reede hommik ja ostjaid on juba üksjagu,” kirjeldas Rebane eile. “Usun, et suurem tunglemine seisab nädalavahetusel veel ees. On ju mardilaat koht, kus käiakse otsimas juba jõulukinke.”

1997. aastast korraldatava mardilaadaga aitab Eesti rahvakunsti ja käsitöö liit väärtustada, hoida ja arendada rahvuslikke käsitöötraditsioone kui kultuurinähtust ja elatusallikat.

Rebase teada on mardilaadal osaleda soovijaid igal aastal rohkem, kui seal on kohti, ja korraldajad valivad laadale ainult omanäolisemad ja autentsemad käsitöölised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles