Voltveti mõisa ait-tõllakuur vajab kiiret taastamist

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Voltveti mõisa aida-tõllakuuri katus ei lase avariiremondi järel vett läbi, kuid hoone ootab põhjalikku taastamist.
Voltveti mõisa aida-tõllakuuri katus ei lase avariiremondi järel vett läbi, kuid hoone ootab põhjalikku taastamist. Foto: Urmas Luik

Hingedekuu halluses hakkavad Voltveti mõisa pargis kaugelt silma aida-tõllakuuri katuse uuendatud servad, katust ennastki on kõpitsetud, et päästa 18. sajandil ehitatud hoone edasilagunemisest.

“Sarikad olid mädanenud, vihmavesi hakkas läbi pressima, muinsuskaitse avariitööde järel on katus selline, et ei saja läbi,” rääkis Pärnumaa kutsehariduskeskuse Voltveti koolituskeskuse majandusjuht Mati Jassik.

Voltveti koolituskeskuse ettevõtmist toetab mõisakoolide riiklik programm, millest eraldatud eurodega koostasid asjatundjad aida-tõllakuuri avariiremondi projekti, ja valminud on remondi põhiprojekt. Millal selle järgi tööd alustatud ja tehtud saavad, näitab aeg.

“Aiandusklassile on ruume vaja, sae- ja mehaanikaklassi on vaja, nende alade praktikaruumid saaks teha allkorrusele, katusealust saaks kasutada näituseruumina või koostöös kogukonnaga kohaliku muuseumina,” seletas mõttes olevat Voltveti koolituskeskuse juhataja Piret Koorep.

Osalt pae-, osalt maakividest ehitatud hoonel on võlvitud kelder, esikülge kaunistavad kolm kaaravaga ust ja sõiduvärav, tagaküljelt viib kaaravaga uks võlvlaega keldrisse, sellest uksest mõlemat kätt jäävad pisikesed kaaravad-aknad.

Tüüpiline 18. sajandi mõisa majandushoone on ehitatud 1795. aastal von Wolffeldtide ajal ja kestab tulevastegi põlvedeni, kui avariiremondile järgnevad põhjalikud tööd.

Selleaastane silmanähtav ettevõtmine Voltveti mõisas oli häärberi renoveerimise lõpetamine, fassaadi ja katuse remondi ja küttetorustike uuendamise tellis Riigi Kinnisvara AS saastekvoodi müügist eraldatud rahaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles