Puugid on aktiivseks muutunud

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu zooloogiamuuseumis eksponeeritavad puugid.
Tartu zooloogiamuuseumis eksponeeritavad puugid. Foto: AIN PROTSIN/PM/EMF

Soojade ilmadega on alanud puugihooaeg. Entsefaliiti pole sel aastal Pärnumaal veel registreeritud, üksikutel kordadel on tuvastatud borrelioosi juhtumeid.


Tervisekaitsetalituse peaepidemioloog Kuulo Kutsar ütles Raadio Pärnule, et eelmisel aastal registreeriti Pärnumaal 19 entsefaliidijuhtumit ning 105 puukborrelioosi haigestumist.



Valdavalt tuvastati need juunist oktoobrini, mil puuk on aktiivsem. Borrelioosi registreeriti ka teistel kuudel, kuid kui seda ei saa varajases staadiumis antibiootikumidega ravima hakata, võivad haigusnähud hiljem avalduda ning sellega seotud hädad vaevata kuid ja isegi aastaid.



Viimastel aastatel on puukide arvukus ja nakatunute arv kasvanud. Koristamata metsad, söötis põllumaad ja näriliste arvukuse kasv soodustavad puukide rohkust.



Kutsari sõnul peaks end entsefaliidi vastu vaktsineerima kolm korda. Pärast esimest vaktsiini tehakse järgmine süst 1-3 kuu pärast ning kolmas umbes aasta pärast. Kahe süsti puhul on kaitse 90%.



Kui kõik kolm vaktsiini tehtud, on immuunsus tagatud 3-5 aastaks. Hinnad Pärnumaal varieeruvad täiskasvanutel 450 ja 350 krooni vahel ning lastel 400 ja 280 krooni vahel.



Borrelioosi vastu vaktsiini loodud ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles