Kihnu jäätee avamine laseb end veel mõnda aega oodata

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu Kihnu ja Munalaiu vahel ametlikku jääteed ei avatud, kuid kohalikud inimesed liikusid jääd pidi omal riisikol saarelt mandrile ja tagasi sellegipoolest.
Mullu Kihnu ja Munalaiu vahel ametlikku jääteed ei avatud, kuid kohalikud inimesed liikusid jääd pidi omal riisikol saarelt mandrile ja tagasi sellegipoolest. Foto: Urmas Luik

Kuigi veeteede amet peatas üleeile jäätee rajamiseks ajutiselt laevaliikluse Liivi lahel Munalaiu ja Kihnu vahelisel merealal, ei luba ilmaolud seal veel niipea jääteed avada.

Võimaliku jäätee rajamise ja hoolduse riigihanke võitnud AS Eesti Teedega sõlmitav leping sisaldab jääolude ja jäätrassi uuringuid ning need praegu avamist ei võimalda.

Maanteeameti Lääne regiooni direktori Enn Raadiku sõnade kohaselt jälgitakse ilmakaarti, ilmastikku ja ollakse tihedas suhtluses Kihnu vallavalitsusega.

“Praegu veel praamiliiklus toimib ja alles pidevate miinuskraadide saabumisel võime jäätee täpsematest uuringutest rääkida. Kindlasti pole see lähema nädala teema,” märkis ta.

Jäätee lubamiseks peab jää paksus olema vähemalt 20 sentimeetrit, pragude korral lausa 23 sentimeetrit.

Sellise läbimõõduga jääl on lubatud liigelda sõidukitel kogukaaluga kaks tonni.

Möödunud talvel Kihnu jääteed ametlikult ei avatudki. Raadiku meenutust mööda oli maanteeamet selleks valmis, sõlmiti jäätee rajamise leping ja jäätrassi uuringuks kasutati märkimisväärne summa – 7159 eurot –, ent jääolud ametlikku jääteed avada ei lubanudki.

“Küll tuleb tõdeda, et Kihnu inimesed siiski liikusid jääd pidi – mitteregulaarselt ja omal vastutusel,” lausus Raadik.

2011. aastal oli Kihnu-Munalaiu jäätee avatud 22. veebruarist 23. märtsini.

12 kilomeetri pikkusel teel liikus sel ajavahemikul kokku 3304 sõidukit ja riigile maksis see 31 717 eurot.

Et laevaliiklusega ei lõhutaks võimalikke jäätrasse, sulges maanteeamet ja veeteede amet ajutiselt laevaliikluse alates selle nädala teisipäevast peale Kihnu-Munalaiu veel Väinameres Virtsu ja Kuivastu laevateest põhja pool, Rohuküla ja Heltermaa laevateest lõuna pool ning Sõru ja Triigi laevateest ida poole jääval merealal.

Laevaliiklus on ajutiselt peatatud ka Pinukse neeme ja Vormsi kagurannikut ühendava joone ning Rohuküla ja Sviby laevatee vahelisel merealal.

Laevaliikluse sulgemine puudutab kõiki võimalikke riigi rajatavaid jääteid, välja arvatud Haapsalu-Noarootsi, kuna seal laevatee puudub. Ajutise sulgemise periood kehtib, kuni on lootust jääteid avada.

Raadiku jutu järgi annavad jääolud jääteeks enim lootust Noarootsi ja Haapsalu vahel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles