Kohus ei lasknud topeltmõrvarit ennetähtaegselt vabadusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Harju maakohus ei lasknud ennetähtaegselt vabadusse meest, keda kohus karistas möödunud kümnendi keskel kahe inimese mõrva eest 16aastase vangistusega.

Kuigi vanglas koostatud 58aastase Rein Saardi iseloomustusest nähtus, et mees on vangistuses töötanud, tunneb huvi töötamise vastu, on hoidunud distsiplinaarkaristustest ja vabanemise järel soovib elama minna oma ema juurde Pärnumaale, kes on valmis teda toetama, ei toetanud prokuratuur mehe vabastamist.

"Saard kannab 16aastast vanglakaristust kahe tapmise eest. Mõlemad kuriteo on toime pandud alkoholijoobes ja alkoholi mõjul võib ta muutuda agressiivseks ning kaotada enesekontrolli. Talle on iseloomulik impulsiivsus, läbimõtlematu käitumine ja probleemide lahendamise oskuse puudumine. Vangla hinnangul on ta avalikkusele kõrgohtlik," märkis prokurör.

Kohus otsustas möödunud nädalal prokuröriga nõustuda ja jättis Saardi vanglasse karistust edasi kandma. "Saardil puudub probleemide lahendamise oskus. Ta mõistab oma tegevuse tagajärgi, kuid ei leia alternatiivseid lahendusi ja seda peamiselt emotsionaalsetes olukordades. Samuti ei näe ta vajadust kontrollida või piirata alkoholi tarvitamist. Lähtuvalt sellisest käitumisest võib oletada, et isik paneb ka tulevikus kuritegusid toime," märkis kohus.

Saardi vangistusaeg lõpeb 2021. aasta 30. jaanuaril.

Pärnu maakohus mõistis 2005. aasta septembris kahe inimese tapmise eest Rein Saardile kokku 16aastase vanglakaristuse.

Lääne prefektuuri politseinikud asusid 2005. aasta 31. jaanuaril uurima Halinga vallas toime pandud veretööd, milles kaotas elu kohaliku hooldekodu 70. eluaastates elanik. Politsei pidas juba samal päeval kinni Saardi, kellele esitati peatselt kahtlustus eaka mehe tapmises.

Süüdistuse järgi tekkis alkoholilembesel töötul Saardil Pärnu-Jaagupi teel hooldekodu elanikuga tüli ning mees tappis ta kaheksa noahoobiga. Ohvrile põhjustatud vigastuste iseloomu analüüsides meenus politseinikele 2000. aasta novembris samas vallas toime pandud analoogne tapmine, mille uurimine toona tulemusi ei andnud. Viis aastat tagasi sügisel leiti nimelt Halinga vallas asuvast talust tapetuna umbes 25aastane mees, keda kurjategija oli sarnaselt jaanuaris toimunud tapmisele mitu korda pussitanud.

Ülekuulamisel tunnistaski Saard aastatetaguse tapmise üles. Eeluurimisel antud ütluste järgi oli tundmatu noormees tulnud luba küsimata tema tühjana seisnud tallu ja kuna tal tekkis tundmatuga tüli, oli ta sunnitud väidetavalt enesekaitseks noa haarama. Saard sai süüdistuse kahe inimese julmal või piinaval viisil mõrvas, mille eest oleks karistusseadustiku järgi saanud määrata kuni eluaegse vangistuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles